NAC naar play-offs ondanks 1-0 verlies in Groningen

NAC

GRONINGEN - NAC verloor zondagmiddag met 1-0 in Groningen maar kan zich toch opmaken voor deelname aan de play-offs. Het goede nieuws kwam voor de Bredanaars niet uit Groningen, maar wel uit Almelo en Den Haag. Daar verloren concurrenten FC Utrecht en Vitesse, waardoor NAC bij elk resultaat verzekerd was van deelname aan de play-offs.

Dat de geelzwarten door een mooie solo-treffer van Andreas Grandqvist verloren, deed er in het geheel niet toe. Al ruim voor het doelpunt van de Zweed had ADO Den Haag tweemaal gescoord tegen Vitesse.

Dat maakte dat FC Groningen tegen NAC een duel werd om des keizers baard. Helemaal toen ook FC Utrecht verzuimde te winnen in Almelo. Beide concurrenten konden NAC alleen passeren op de ranglijst met een overwinning.

Het was voor de Brabanders maar goed ook dat het duel er niet meer toe deed. De gasten waren in het hoge noorden niet bij machte FC Groningen pijn te doen. Daarvoor miste NAC, dat de zesde nederlaag in de laatste acht competitieduels leed, zoals al enkele weken de agressiviteit waarmee het dit seizoen zo wervelend begon.

Toch was de ploeg van trainer Robert Maaskant verre van kansloos in de groene kathedraal. NAC kreeg enkele aardige mogelijkheden via Kwakman en Lurling. Nourdin Boukhari had na een uur spelen de gelijkmaker op de schoen uit een scherpe counter via Martijn Reuser en Anthony Lurling. Het schot van Boukhari werd echter een prooi voor doelman Luciano.

Collega-doelman Jelle ten Rouwelaar keepte ondanks de nederlaag een prima partij. Tot tweemaal toe redde hij knap op schoten van Marcus Berg, waarmee hij NAC behoedde voor een grotere nederlaag. Daarmee kon de rossige Fries niet voorkomen dat Feyenoord op doelsaldo boven de Bredanaars eindigt.

In de play-offs treft de formatie van trainer Robert Maaskant de grote rivaal uit Rotterdam. NAC speelt eerst thuis: aanstaande zaterdagavond. Daarna volgt midweeks de returnwedstrijd en later eventueel een derde beslissingswedstrijd.

De winnaar speelt tegen FC Groningen of FC Utrecht voor een plek in de voorronde van de Europa League.