NAC zint op revanche tegen Feyenoord

NAC

BREDA - Het lijkt voor trainer Robert Maaskant de enige smet op een prima eerste NAC-seizoen: vier wedstrijden tegen de rivalen Feyenoord en Willem II gingen allemaal verloren. Voor het decor van de play-offs krijgt NAC zaterdagavond zijn eerste van twee herkansingen tegen de Rotterdammers.

Daarmee heeft NAC de tegenstander die het zo graag wilde, verklapte Maaskant afgelopen zondag in Groningen. Een tweeluik tegen het door de aanhang zo gehate Feyenoord is precies wat de Bredanaars nodig hebben om de play-offs nog enig cachet te geven.

Want de afgelopen seizoenen kon je tijdens de Europese nacompetitie een kanon afschieten in het Rat Verlegh Stadion. Als het door de KNVB zo mooi bedachte toetje wordt geserveerd, stapt het merendeel van de seizoenskaarthouders steevast op.

Veel misten zij in de recente jaargangen niet: bij veredelde oefenduels met Vitesse, FC Twente en NEC stond niets meer op het spel. Alleen tegen SC Heerenveen viel er vorig seizoen nog wat te halen, ware het niet dat de Friezen een maatje te groot waren.

Doordat nu de Rotterdamse rivaal op bezoek komt, voltrekt de strijd om een verbloemd intertoto-ticket zich voor redelijk gevulde tribunes. Een kleine elfduizend aanhangers verzekerden zich deze week van een toegangsbewijs voor het duel.

Het NAC-publiek werd de laatste weken niet erg verwend door de geelzwarten, die na de uitschakeling tegen FC Twente in het bekertoernooi de indruk wekten het seizoen als afgedaan te beschouwen. Volkomen inspiratieloos liet het elftal zich zelfs aftroeven door De Graafschap, dat zijn kans greep afstand te nemen van de laatste plaats.

De kater van die laatste thuiswedstrijd kunnen de spelers zo vlak voor de zomerstop doen vergeten met een thuisduel in de play-offs, waardoor het chagrijn niet al te lang hoeft te blijven hangen in de hoofden.

Bij het eerste van twee play-offwedstrijden tegen Feyenoord kan Robert Maaskant geen beroep doen op Kurt Elshot, Edwin de Graaf, Michiel Kramer en Csaba Fehér. Het viertal ontbreekt door blessures. Ellery Cairo kreeg afgelopen zondag tweemaal geel maar is gewoon inzetbaar. Zijn schorsing gaat pas in bij de start van het nieuwe seizoen.

Feyenoord mist Kevin Hofland en Dwigt Tiendalli als gevolg van een schorsing. De twee spelers kregen direct rood, waardoor ze in de play-offs wél geschorst zijn.

Zaterdagavond wordt afgetrapt om 19.30 uur. Op Hemelvaartsdag volgt de return in Rotterdam. Wanneer beide duels een andere winnaar krijgen of gelijk eindigen, spelen de clubs op 24 mei een beslissende wedstrijd in De Kuip.