NAC slaat eerste slag tegen Feyenoord: 3-2

BREDA - NAC heeft zaterdagavond een zwaarbevochten overwinning geboekt op Feyenoord. Het eerste play-offduel met de Rotterdammers eindigde in een vermakelijke 3-2: Penders, Gorter en Amoah scoorden voor de thuisploeg. Door de zege kan NAC zich donderdag met een gelijkspel plaatsen voor de finale van de play-offs.

Na een geweldig seizoen was bij NAC vorig seizoen het kaarsje opgebrand toen de play-offs eenmaal begonnen. Ditmaal lijkt de ploeg wel op het juiste moment klaar om te pieken. Na een flinke dip aan het einde van de competitie speelden de Bredanaars zaterdag weer even zoals bij de start van dit voetbalseizoen. Niet altijd flitsend en fantastisch, wel steevast met strijd en passie.

Met het spierballenvoetbal zette de formatie van Robert Maaskant druk op de achilleshiel van de Rotterdammers: de defensie. Het resulteerde in enkele kansen via Anthony Lurling, die naar binnen trekkend vanaf links doelman Henk Timmer uittestte. Uit een vrije trap van Donny Gorter kwam NAC voor de rust het dichtst bij een treffer. Het 20-jarige talent vuurde vanaf 25 meter een kanonskogel af die de paal deed trillen.

Tommie van der Leegte overdreef een tikje in de agressieve speelwijze. De aanjager schoffelde Feyenoords centrale verdediger André Bahia al na acht minuten onnodig tegen de grond, wat hem een gele kaart opleverde.

Opnieuw een spelhervatting zorgde ervoor dat NAC zijn overwicht in de score tot uitdrukking kon brengen. De voorzet van Donny Gorter werd door Patrick Zwaanswijk teruggekopt in de doelmond, waar Rob Penders paraat stond om het buitenkansje binnen te schieten: 1-0.

Luttele minuten later stond het 2-0 nadat Anthony Lurling de bal tegen de hand van verdediger Kelvin Leerdam speelde. Gorter, de onbetwiste specialist, benutte het buitenkansje. Lurling en Amoah maakten er met een mooie combinatie 3-1 van, nadat Makaay uit een strafschop het gat verkleinde.

De eerste boeking van Van der Leegte kwam hem in de slotfase duur te staan. Scheidsrechter Roelof Luinge gaf de middenvelder zijn tweede gele kaart na een overtreding op Tomasson in het strafschopgebied. Met zijn tiende prent in 22 duels kon Van der Leegte inrukken. Hij mist bovendien de return.

Tomasson scoorde zelf vanaf de stip de aansluitingstreffer. Die luidde een knotsgekke slotfase in, waarin Feyenoord-doelman Henk Timmer dicht bij de gelijkmaker was. Hij kopte een corner over de achterlijn. Ternauwernood sleepten de tien NAC’ers de zege over de eindstreep.

De twee tegengoals die de geelzwarten incasseerden, blijven zonder gevolgen. Deze play-offs worden niet gespeeld volgens het Europacupsysteem, waarin uitgoals dubbel tellen. Ongeacht de score is NAC donderdag door naar de finales bij een overwinning of gelijkspel. Elke zege voor Feyenoord betekent dat er een derde wedstrijd komt, die gespeeld wordt in De Kuip.