'Nu vallen wij eens niet op'

Nieuws

BREDA – Krullen. Lange haren, korte haren. Stijl haar. Maar allemaal: rood haar. Welkom op Roodharigendag 2008. Waar je ook kijkt in het Bredase centrum, mensen met rood haar. Meisjes, vrouwen, kinderen, mannen.

>> Fotoalbum Roodharigendag

Hoogtepunt van de dag: de fotoshoot. Met z’n allen op de foto. Even dreigt het mis te lopen, want op het moment dat het maken van de foto op het programma staat, hebben de weergoden andere plannen. Een uur later, net na enen, is het even droog en turen alle roodharigen omhoog.

De groepsfoto is hét fotomoment, maar niet het enige. Eerder op de middag flitst het er al op los in de Grote Kerk, centraal punt van deze dag. Susanne Kalkema uit Ridderkerk geniet. “Kijk toch eens hoeveel verschillende soorten rood je hebt.” Zelf heeft ze ook prachtige rode haren. Even daarvoor neemt ze in de kerk plaats op een trapje, voor een foto. Gewoon, voor zichzelf. Meteen staan er vijf fotografen om haar heen. “Dat maakt me niet uit hoor. Hoe vaak ik gefotografeerd ben? Tientallen keren.” Ze is samen met een vriendin, eveneens met rood haar. “Normaal vragen ze altijd of we zusjes zijn. Vandaag niet.”

Breda kleurt deze zondag rood. RH08, heet het trendy. Workshops ‘Omgaan met pesten’, een lezing over de genetica van roodharigen, nog een fotoshoot, een lezing over de aantrekkingskracht van roodharigen.

De Bredase horeca haakt er ook aardig op in. Gratis glas rode wijn, rode hapjes met korting, T-shirts, bonbons. Het is net Artis. Aapjes kijken. Blondines, brunettes, zwartharigen. Allemaal kijken ze vol bewondering naar de rode haren. “Nu vallen wij eens niet op”, zegt Susanne. “Nu val jij op.” En dat is ook wel eens lekker, zo geeft ze aan. Dat het ook een nadeel heeft, merkt Jolande. “Normaal hebben we elkaar zo gevonden in de V&D. Aan ons haar. Nu gaat dat niet.”