NAC gaat ervoor in play-off finales tegen Groningen

NAC

BREDA - Even leek het seizoen van NAC met fluitconcerten te eindigen. Drie weken na de thuisnederlaag tegen De Graafschap en twee play-off-zeges op Feyenoord later hangt de vlag er heel anders bij. Met de eerste uitoverwinning in de Kuip ooit spelen de Bredanaars opeens een historisch seizoen, dat eindigt met de play-off finales tegen FC Groningen, waarvan donderdagavond de thuiswedstrijd gepland staat.

Met de strijd om een plek in de voorronde van de Europa League kan NAC de slagroom op de taart van een prima seizoen spuiten. De eerste episode wordt gespeeld in een vrijwel uitverkocht Rat Verlegh Stadion. Kon de strijd om Europees voetbal via de play-offs in voorgaande jaren nauwelijks bekoren, na de zeges op Feyenoord stroomt het stadion wel vol. Eens te meer een bewijs dat winnen van de Rotterdamse rivaal wat betekent in Breda.

NAC’er Kees Kwakman toonde zich dan ook blij na de uitoverwinning in de Kuip dat Feyenoord de eerste tegenstander was: “Wedstrijden tegen FC Utrecht zouden een stuk minder geleefd hebben bij het publiek. Als we tegen Feyenoord spelen, dan maakt dat toch wat extra’s los.”

Met twee of mogelijk drie finalewedstrijden tussen NAC en FC Groningen in het vooruitzicht, komt het erop aan welke van de twee clubs het meest fris is in hoofd en benen.

Hoewel de beloning – half juli Europese voorrondes spelen – niet bepaald tot de verbeelding spreekt, sluit de winnaar van de play-offs het seizoen toch af met een soort van prijs. Wellicht vormt dat het laatste duwtje in de rug voor de Bredanaars, na de verloren halve bekerfinale tegen FC Twente.

“Nu we eenmaal de finale hebben gehaald, gaan we ervoor”, zegt Kwakman strijdvaardig. “We moeten ons nog even opladen voor die wedstrijden. We hebben drie keer tegen ze gespeeld dit seizoen, dat was drie keer heel close. Als we weer zo spelen als tegen Feyenoord kunnen we twee keer winnen.”

Dat moet dan gebeuren zonder Tommie van der Leegte en Matthew Amoah. Bij Van der Leegte speelt opnieuw de hamstring op, terwijl Amoah kampt met liesklachten. Tevens mist NAC de al wat langer geblesseerde Elshot, De Graaf en Kramer. Anthony Lurling start donderdag weer met een verdovende injectie.