Maaskant miste kolkend stadion

NAC

BREDA – “Betaald voetbal moet niet zo gespeeld worden”, was Maaskants stellige overtuiging. De beslissing dat NAC en Heracles vanwege ‘fakkelgate’ moesten aantreden in een leeg stadion, kon op weinig begrip rekenen van de NAC-trainer.

>> Fotoalbum NAC-Heracles

“We hebben een fout begaan, maar het was een positieve sfeeractie”, vervolgt Maaskant. “Er waren geen spreekkoren, geen vernieling en er is geen scheids- of grensrechter gemolesteerd. De straf ging zelfs zo ver dat spelers die buiten de achttien geselecteerden vielen, niet eens het stadion in konden. Die mochten hun eigen werk niet eens zien. Deze straf heeft niks met betaald voetbal te maken. Dat wil ik even gezegd hebben.”

“Ik denk wel dat het ons twee punten heeft gekost. Als je gaat jagen, is er geen kolkend stadion achter je. Dat kan een extra meter schelen.” Toch was volgens Maaskant het lege stadion niet de enige reden voor het niet bepaald hoogstaande spel van zijn ploeg. NAC speelde de bal niet snel genoeg rond om de Almelose defensie aan het wankelen te krijgen. Ook de Europa League-wedstrijd tegen Polonia was nog niet helemaal verwerkt, waar Maaskant vooraf al bang voor was.

Daarom bracht hij diep in de tweede helft met De Graaf, Cairo en Reuser drie nieuwe krachten. “Ik heb getracht om vers bloed in te brengen.” Het veranderde echter weinig aan het spelbeeld. “De spelers hebben het maximale gegeven. We hebben niet goed gevoetbald en als je niet goed speelt, moet je misschien blij zijn met een gelijkspel.”

Middenvelder Donny Gorter vond het vooral jammer dat het bij 0-0 is gebleven en sprak van een lastige wedstrijd. Ook hij benadrukte het compacte spel van de Heraclieden. “En ze zijn levensgevaarlijk in de counter.” Bovendien vond Gorter het te stil in het stadion. “Ik hoorde het publiek een beetje, maar bijna niet. Ik vind het lekkerder om voor 15.000 man te spelen dan voor tien.”

Voor het eerst in zes wedstrijden stond Gorter in de basis, waar hij uiteraard blij mee was. Dat Maaskant eerder zei dat Gorter een wat mindere voorbereiding kende nam de 21-jarige Gorter voor lief aan. “Als de trainer dat zegt, dan is het zo.” Of hij het er mee eens was, liet hij in het ongewisse.