Heuvel maakt werk van hondenpoepoverlast (video)

Nieuws

BREDA – In de wijk Heuvel waren ze het strontzat. De overlast van hondenpoep in hun omgeving, welteverstaan. Al enkele weken waren door de bewoners posters opgehangen om dit probleem onder de aandacht te brengen, want de ergernis werd steeds groter.

Initiatiefneemster Wilma Lugtenberg gaf als voorbeeld het speelveld achter de kerk bij de Heuvelbrink. “Dat terrein diende vroeger als hondenuitlaatplaats maar is tegenwoordig bedoeld als speelveld voor kinderen. Die horen daar nu te kunnen spelen, maar het is in feite onmogelijk.” Patricia Gevers, een van de mensen achter de organisatie en tevens bewoner, beaamt dit: “Als ik met mijn kleine van twee een stuk ga lopen ruik ik vaak al de strontlucht die van dat veld komt, het is echt ergerlijk.”

Op vrijdagmiddag 18 september vond de actiedag plaats. De organisatie had twee groepen zes van basisschool De Vlier en De Keysersmolen ingeschakeld om met veel lawaai door de buurt te lopen. Bijna een uur lang liepen de kinderen met pollepels tegen pannen aan te slaan, roepende dat ze het strontzat waren.

Toen ze eenmaal het carillon aan de Heuvelbrink hadden bereikt, werd de rap 'Strontzat is de woede' van Soufian Chih afgespeeld. Het enthousiasme van de bewoners werd nog groter toen er enkele toespraken volgden en de kinderen onder luid applaus werden bedankt. De kinderen zelf hoopten hiermee ook de problematiek onder de aandacht te brengen. Leerling Jordy IJpelaar (10) was enthousiast: “Wij hebben zelf ook een hond, maar haar laten we altijd in de achtertuin poepen. Als we d'r mee naar buiten nemen worden wij namelijk uitgelaten. Zelfs m'n moeder kan haar soms soms niet aan.”

Bewoner Jo Matthijssen woont al vijftig jaar in Heuvel. “Ik ben zelf echt wel liefhebber van honden, maar bij mij moeten ze gewoon in de tuin hun behoefte doen. Het is me opgevallen dat je vooral 's ochtends vroeg en 's avonds laat mensen ziet die hun hond los over het veld laten lopen. Dat is zonde want dit is het enige mooie grasveld in Heuvel.”