Breda helpt Bonaire met milieuvoorschriften

Nieuws

BREDA - Milieudeskundigen van de Gemeente Breda hebben de afgelopen weken geholpen bij de uitvoering van het milieubeleid op Bonaire. Bonaire werkt sinds 2007 samen met Breda en wordt in de loop van 2010 een Nederlandse gemeente.

Wethouder Willems: “Beide partijen hebben veel voordeel van deze samenwerking. Voor Bonaire betekent het vooral hulp bij het opstellen van milieuregels voor bedrijven en bij het gescheiden inzamelen en verwerken van afval. Maar ook zuinig omgaan met energie en water komen aan de orde.”

De afgelopen weken zijn de eerste voorschriften vastgesteld. Het gaat vooral om milieuregels en hindervergunningen voor bedrijven op het eiland. Die worden op maat gemaakt voor Bonaire. De betrokken bedrijven worden van begin af aan ingeschakeld en begeleid bij de uitvoering van maatregelen. Dit leidt tot een groter draagvlak en betere kwaliteit van de uitvoering. Hierdoor kan men op Bonaire straks zelfstandig de milieuproblemen aanpakken.

Een medewerker van het Waterschap Brabantse Delta heeft geholpen bij het ontwerp van een waterzuiveringsinstallatie. Deze moet straks het koraalrif beschermen. Ook dient het afval op Bonaire straks gescheiden verwerkt te worden. Daarvoor zijn inmiddels ook regels bepaald.

Ook is onderzocht of Bonaire in de toekomst een klimaatneutraal gebied kan worden. Daarbij moet de uitstoot van broeikasgassen in de gaten worden gehouden. Uit gesprekken met betrokkenen uit de energie- en watervoorziening is gebleken dat Bonaire op de goede weg is, maar dat er op dit terrein nog meer winst is te boeken.