Strijdend NAC buigt voor Villarreal in Europa League

NAC

BREDA – Het bezoek van topclub Villarreal aan Breda in de Europa League leverde het spektakelstuk op dat verwacht mocht worden. Gesteund door een ongekend fel thuispubliek verloor NAC met 1-3 maar de spelers togen desondanks met een ovationeel applaus het veld. Voetballend was het dan ruimschoots de mindere, dat compenseerde de ploeg met strijd.

>> Foto's NAC - Villarreal

Veel meer dan de laatste grote Europese wedstrijden van NAC bleef de confrontatie met de Villarreal een echte wedstrijd. Villarreal slaagde er maar moeizaam in tot goed combinatiespel te komen op het zeiknatte veld, dat het spierballenvoetbal van NAC juist in de kaart speelde.

De Bredanaars bonden over het hele veld de strijd aan met de technisch veel vaardigere opponent, al leverde het krachtspel maar weinig echte kansen op. In de slotfase joeg NAC met vier spitsen op een gelijkmaker, tot groot genoegen van de enthousiaste aanhang. Gelegenheidsspits Patrick Zwaanwijk was heel dicht bij een gelijkmaker. Al struikelend miste zijn schot echter het vernuft.

Een vermaarde tegenstander als Villarreal weet doorgaans wel raad met een tegenstander die alles of niets speelt en counterde beheerst naar 1-3.

NAC was het duel gestart zoals het dat altijd doet in thuisduels. In de eerste minuut leverde Anthony Lurling zijn visitekaartje af met een schot dat krap voorlangs ging. Verder was Robbert Schilder dicht bij een treffer na een mooie solo-actie maar ook zijn inzet verdween naast het doel.

Aan de andere kant straften de Spanjaarden de eerste onachtzaamheid in de NAC-defensie direct af. Nilmar combineerde met Rossi, die koelbloedig afrondde en verdedigers Zwaanswijk en Loran het nakijken gaf.

Het duo revancheerde zich voor de onoplettendheid door meteen uit een dood spelmoment de gelijkmaker aan te tekenen. Robbert Schilder legde de bal op het hoofd van Zwaanswijk. Zijn kopbal werd gestopt maar Tyrone Loran schoot de rebound van dichtbij binnen.

Naarmate het veld opdroogde en de onweersbuien aan Breda voorbij trokken, klaarde ook het spel van Villarreal op. De gasten combineerden er bij tijd en wijle lustig op los en toonden aan een maatje te groot te zijn voor NAC. Dat kreeg het publiek op de banken door met hart te spelen waardoor vele fans nog jaren met goede herinneringen zullen napraten over de dag dat die Spaanse topclub op bezoek kwam.