NAC in extra tijd uit kansloze positie langs Willem II

NAC

TILBURG - NAC heeft zich woensdagavond uit schier onmogelijke positie alsnog langs Willem II gewerkt.

>> Foto's Willem II-NAC

In de Brabantse streekderby nam invaller Leonardo zijn ploeg bij de hand door binnen het kwartier een 2-0-achterstand goed te maken. Matthew Amoah klaarde de klus door in blessuretijd een strafschop tegen de touwen te werken. Door de overwinning in extremis plaatste NAC zich voor de volgende ronde van de beker.

In de van emotie bijna overkokende streekderby verzilverde Amoah zijn buitenkansje vanaf elf meter feilloos, na een handsbal van George Mourad. In de dying seconds van het duel claimde alles wat rood, wit en blauw is ook een strafschop, maar scheidsrechter Bossen beoordeelde de handsbal van Amoah als aangeschoten.

Door de overwinning gaat NAC donderdag in de koker voor de loting van de derde ronde. Daar zag het na zeventig minuten spelen lang niet naar uit. De uitploeg toonde tot dat moment aan dat de vormdip niet zomaar overwaait. Het slordige middenveldspel leek de Bredanaars de wedstrijd te kosten. Balverlies van Edwin de Graaf leidde de 1-0 in door Frank Demouge. Later begingen Gilissen en Loran dezelfde onachtzaamheid maar was de levensgrote kans niet besteed aan Demouge en Zijler.

Christophe Grégoire verergerde het leed door vanaf elf meter de tweede Tilburgse treffer te maken nadat Fehér zijn tegenstander Zijler vloerde. Met 2-0 achter en nauwelijks een kans gecreëerd leek de cupfighter van de laatste jaren ditmaal al in de tweede ronde uitgeschakeld te worden, tot Leonardo zich aan de rand van het veld meldde.

De rappe Braziliaan bewees dat NAC-trainer Robert Maaskant niet hoeft te wanhopen als zijn elftal zich in een kansloze uitgangspositie bevindt. Leonardo passeerde, frommelde en combineerde met aanspeelpunt Amoah. De invaller scoorde de aansluitingstreffer door Willem II-doelman Aerts op te jagen en maakte vervolgens uit een knappe actie de gelijkmaker.

NAC, dat er tot dan toe nauwelijks aan te pas gekomen was, werd de dominante ploeg. Het frivole aanvalsspel van Leonardo en Amoah was een lust voor het oog en een verademing in vergelijking met het eerste uur. De omhoog gestoken arm van Willem II’er Mourad vormde het passende sluitstuk voor de geelzwarten, die kunnen blijven dromen van een nieuwe triomftocht naar de Kuip.