Overwint NAC Kuipvrees?

NAC

BREDA - Uitbundige taferelen op het veld in Alkmaar afgelopen maart, nadat NAC voor de beker op sensationele wijze won van de latere landskampioen. Zoals zo nu en dan gebeurt, stuntte het elftal in een uitwedstrijd tegen een topclub. Maar bij bezoekjes aan de Kuip valt er na afloop weinig te juichen voor spelers van de Bredase club.

Aanhangers van de topclub in moeilijke tijden biedt dat gegeven enig houvast. “Er zijn in het leven twee zekerheden”, zo luidt een smalend gezegde onder Feyenoord-fans, “je gaat dood en wint elk jaar thuis van NAC.”

Het moet gezegd: soms scheelde het niet veel of die lijfspreuk van het Feyenoord-legioen verloor zijn houdbaarheidsdatum. In januari 1996 leidde NAC met 0-2 bij de rust door doelpunten van Arnold en Abdellaoui, om 45 minuten later met 2-2 van het veld te stappen. Vijf jaar geleden bleef een 0-1 voorsprong meer dan een uur op het scorebord staan maar won Feyenoord alsnog door twee late treffers.

In meer dan vijftig jaar betaald voetbal lukte het NAC nog nooit om in de Kuip te winnen van Feyenoord. De bedroevende statistiek wordt in stand gehouden door de uitclub zelf. Steeds wanneer de spelersbus naar Rotterdam-Zuid koerst, lijkt een mysterieus Kuipvirus zich meester te maken van de inzittenden.

Trainers opteren zelfs tegen een hopeloos uit vorm zijnde thuisploeg voor een angstige countertactiek, zoals tweemaal vorig seizoen en ook afgelopen december gebeurde. Ingegraven op eigen helft zag NAC het op dat moment zieltogende Feyenoord eenvoudig winnen, waar ploegen die het aangeschoten wild op de korrel namen wél met drie punten uit Rotterdam terugkeerden.

Het met 3-1 verloren duel op Tweede Kerstdag moet een wijze les zijn voor de technische staf van NAC met de wedstrijd van donderdag in het vooruitzicht. Later verklaarde trainer Robert Maaskant door de spelers overtuigd te zijn bij de keuze voor een afwachtende tactiek.

Of NAC met Hemelvaartsdag een ander concept dan het eerder mislukte counterspel durft te hanteren, valt te bezien. Met de thuiszege van zaterdag kunnen de Bredanaars zich met een gelijkspel verzekeren van de play-off finales, terwijl er na een nederlaag nog een herkansing in de Kuip rest. Omgekeerd heeft de tegenstander niets te verliezen: Feyenoord moet winnen om een beslissingsduel af te dwingen.

Ongeacht de speelwijze lijkt Tim Gilissen donderdag tegen Feyenoord zijn opwachting te maken. Centraal op het middenveld vervangt hij Tommie van der Leegte, die een wedstrijd geschorst is. Naar verwachting blijven de andere posities ongewijzigd. Feyenoord-NAC start om 14.30 uur.

Ten Rouwelaar
Loran, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga

Gorter, Gilissen, Kwakman

Kolkka, Amoah, Lurling