NAC boekt historische zege uit bij Feyenoord: 0-4

NAC

ROTTERDAM – Het duurde bijna zestig jaar maar was het wachten waard. Voor het eerst sinds de invoering van het betaalde voetbal won NAC vanmiddag een uitwedstrijd van Feyenoord.
>> Kwakman: 'Na rust feest'
>> Lurling vond Feyenoord heel goed

In de Kuip tikte NAC de thuisploeg helemaal zoek: het zag de teller stokken bij vier treffers: 0-4. NAC plaatst zich daardoor voor de finales van de play-offs.

Decennialang was de Kuip voor NAC een onneembare vesting. De laatste keer dat NAC in het stadion van Feyenoord won was Willem Drees nog minister-president. Dat was in 1951, ruim voor de invoering van de eredivisie vijf jaar later.

Na de zege van zaterdag had NAC genoeg aan een gelijkspel om door te dringen tot de play-off finales. Na een wat afwachtend begin met een grote kans voor Feyenoorder Jon Dahl Tomasson kwamen de Bredanaars op 0-1 uit een vrije trap van Kees Kwakman.

De Volendammer vond het hoofd van Tyrone Loran, wiens inzet gestopt werd door doelman Henk Timmer. Verdediger Rob Penders tikte van dichtbij de rebound binnen.

In de wetenschap dat Feyenoord nu twee keer moest scoren, leek er een last van de Bredase schouders te vallen. Eenvoudig combinerend creërde NAC diverse kansen om de marge te vergroten.

In de tweede helft maakte NAC er een ware galavoorstelling van. De ene aanval werd nog mooier uitgespeeld dan de andere tegen een opponent die met een extra spits in de ploeg achterin 1-op-1 ging spelen. Daar wisten de NAC-aanvallers wel raad mee.

Anthony Lurling bracht vlak na rust Martijn Reuser in stelling. Hij krulde de 0-2 in de kruising, waarna NAC de wedstrijd uitspeelde alsof het een trainingspartijtje betrof. Steeds weer sneden met name Boukhari en Lurling frivool door de Rotterdamse defensie.

Kees Kwakman en Joonas Kolkka met een mooie knal van afstand maakten uit twee van vele kansen het kwartet doelpunten compleet. Daarmee bezorgden ze de club niet alleen een historische overwinning in de Kuip, maar eveneens de grootste overwinning op Feyenoord in de clubgeschiedenis. Een prestatie met eeuwigheidswaarde.

NAC speelt de play-off finales tegen FC Groningen, dat met 4-0 won van FC Utrecht. Donderdagavond aanstaande vindt in Breda het eerste duel plaats. Zondag volgt de return in het hoge noorden.