Idabdelhay knalt NAC in slotfase naar gelijkspel

BREDA - De vreugdeuitbarsting van het kolkende Rat Verlegh Stadion was donderdag even voor tienen tot in de wijde omtrek te horen. Met een schitterende treffer in de blessuretijd had Fouad Idabdelhay zijn ploeg zojuist op 1-1 gezet tegen FC Groningen. Door de treffer van de jonge aanvaller kreeg NAC alsnog loon na werken in de eerste finale van de play-offs.

De thuisploeg was furieus gestart maar zag FC Groningen als eerste scoren. In de slotfase vol tumult trok Idabdelhay met een stijlvolle volley de stand alsnog gelijk.

Een onverwacht gelijkspel, maar zeker niet onverdiend gezien de hartverwarmende inzet en passie die NAC aan de dag legde. Vijfenveertig minuten lang drukte NAC de gasten donderdagavond met de rug tegen de muur. De Bredanaars creëerden de ene na de andere grote kans en leken vastberaden de klus al voor het aanbreken van de rust te klaren. Het was slechts aan doelman Luciano te danken dat de Groningers in de wedstrijd bleven.

Merkwaardig genoeg was Patrick Mtiliga met een uitverdedigende actie nog het dichtst bij een doelpunt. Een lange haal van de linksback viel op de lat boven Luciano. De rebound van Anthony Lurling maakte de doelman onschadelijk door sterk uit te komen.

Tweemaal was het Kees Kwakman die een van zijn teamgenoten met een combinatie vrij voor de doelman zette. Eerst Joonas Kolkka en later Donny Gorter zagen echter Luciano als een speer op hen afstormen, waarmee de keeper het gevaar tot tweemaal toe onschadelijk maakte.

FC Groningen mocht dan minder kansen creëren, de mogelijkheden die het kreeg waren steeds gevaarlijk. Andreas Granqvist, die een patent op solo-doelpunten lijkt te hebben, stoomde op maar zag zijn inzet gestopt door doelman Jelle ten Rouwelaar.

Na rust kreeg NAC de rekening gepresenteerd van het niet afmaken van de kansen. Danny Holla kopte namens FC Groningen een voorzet van de zijkant binnen, waar Ten Rouwelaar net onderdoor ging. De onverwachte achterstand bracht NAC een tikje van de wijs. De ploeg werd lang niet meer zo gevaarlijk als voor de rust.

Met Ellery Cairo en Fouad Idabdelhay als frisse aanvallende krachten en ook Rob Penders aan het front joeg NAC in de slotfase op de gelijkmaker. Die kwam er toen Idabdelhay een knappe uithaal diagonaal in de verre hoek zag belanden, tot euforie van de 15.550 toeschouwers.

Met het gelijkspel in de thuiswedstrijd verzekert de winnaar van het duel van zondag zich van Europees voetbal. Wordt het in de Euroborg opnieuw gelijk, dan spelen de ploegen dinsdagavond opnieuw in Groningen een beslissingsduel.