NAC kan laatste stap zetten naar play-offs

NAC

BREDA - Met een overwinning tegen De Graafschap en een gunstig resultaat bij FC Utrecht-Feyenoord kan NAC zich morgenmiddag plaatsen voor de play-offs. In dat geval krijgt het seizoen nog een staartje. Lopen de Bredanaars de Europese nacompetitie mis, dan was het duel met De Graafschap de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen.

Door een volle honderd procent score uit drie kansen in Nijmegen afgelopen week, behoudt NAC zicht op een verlenging van het voetbaljaar met enkele weken. Dat vooruitzicht was enigszins vertroebeld na vier verloren competitiewedstrijden achtereen.

Of de champagne ontkurkt wordt bij plaatsing voor de play-offs, blijft de vraag. De weg naar een aantrekkelijk Europees affiche zoals de thuiswedstrijd tegen Newcastle United in 2003 is namelijk lang. Erg lang.

Want na de drie concurrenten in de play-offs dient ook afgerekend te worden met twee tegenstanders in de voorronde van de Europa League. Half juli, wanneer de voorbereiding pas net gestart is, wachten daar clubs van het kaliber Reykjavík Football Club. Bepaald geen tot de verbeelding sprekende tegenstander, ondanks de bekerwinst van KR afgelopen oktober.

Aangezien de play-offs de enige uitweg vormen naar een seizoensafsluiting met franje, maakt NAC serieus werk van plaatsing voor de knock-out competitie. Met de lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen nog voor de boeg doen de geelzwarten er goed aan dit weekeinde geen misstap te maken.

Trainer Robert Maaskant mist behalve de gebruikelijke namen van Elshot, De Graaf, Tamerus en Fehér ook Michiel Kramer. De lange aanvaller heeft een liesblessure opgelopen. Jelle ten Rouwelaar en Anthony Lurling zijn ondanks klachten eerder deze week inzetbaar tegen de Superboeren, die kampen met zorgen van heel andere aard.

Bij verlies in Breda is degradatie een feit voor De Graafschap wanneer Roda JC wint terwijl ADO Den Haag en FC Volendam minimaal een punt pakken. Een scenario waar niemand in Doetinchem aan wil denken.