Opinie: Wat is er mooier dan evenementen aan de Markoevers?

Opinie evenementen

OPINIE - De van een slopende ziekte herstelde André Adank is weer begonnen. Het is goed te vernemen dat de wethouder deze ziekte overwonnen heeft en zijn werk weer op kan pakken. Minder is het dat hij de – voor velen afgeschreven - Bavelse Berg graag nog een kans gunt. Sterker nog, Adank vindt de oude vuilstort de enige geschikte locatie voor een evenementenhal en –terrein.

Aan de argumentatie van de wethouder valt te twijfelen. Adank denkt dat de Bavelse Berg over tien, vijftien jaar midden in de stad ligt. Waarschijnlijk zijn er dus grootschalige nieuwbouwplannen waar alleen hij van af weet. Immers, wil dát oostelijk deel van Breda midden in de stad komen te liggen, dan moet er zo ongeveer tot aan Rijen doorgebouwd worden. En zelfs dan blijft de binnenstad van Breda natuurlijk het enige echte centrum.

Leren van fouten
Daarnaast stelt de wethouder dat hij er niet aan moet denken al het werk voor de Bavelse Berg voor niets gedaan te hebben. Dat getuigt van een weinig flexibele houding. Want wat nou als blijkt dat er betere opties zijn? Moeten deze dan gewoon maar worden genegeerd om het simpele feit dat ‘er al veel werk verricht is’? Als bestuurders dit soort drogredenen vaker in hun overwegingen mee zouden nemen, zou dat betekenen dat er nooit van fouten geleerd wordt.

Dat er betere opties denkbaar zijn, daar was menigeen al achter. Zo werden met name het NAC-stadion en het CSM-terrein veelvuldig genoemd. De eerste mag dan aantrekkelijk lijken doordat er een hoop kosten bespaard kunnen worden. Er hoeft namelijk geen nieuw gebouw uit de grond gestampt te worden. Maar daar zit meteen de crux. De stad beschikt zo nog altijd niet over een eigen evenementenhal. Wel een voetbaltempel die zo nu en dan dienst doet als concertzaal of beursvloer.

Het spreekt voor zich dat het Rat Verleghstadion het druk zal krijgen als het de ene week ‘De Toppers’ moet ontvangen om een week later onderdak te bieden aan ‘The Love & Marriage Beurs’. En oh ja, er wordt tussendoor ook nog gevoetbald. Verder is het nog maar de vraag of zelfs na aanpassingen het stadion wel aan alle eisen van een volwaardig evenementencomplex kan voldoen.

Toeristisch aantrekkelijk
De tweede optie die veelvuldig aangehaald wordt, is het CSM-terrein aan de Markoevers. Dit is niet vreemd, de voordelen van dit gebied zijn overtuigend. Naast dat het in meerdere opzichten goed bereikbaar is, ligt het (wel) dichtbij het centrum. Bovendien is de locatie aan het water een toeristisch zeer aantrekkelijke.

Eén van de hoofdbrekens die de Markoevers met zich meebrengen, is het feit dat het gebied nog in handen is van de CSM. De gemeente Breda kan dus niet zomaar bepalen wat er mee moet gebeuren. Wel kan zij minstens een poging doen het proces te versnellen. Eerder dit jaar zei Jan Hoppen (Heja) al dat er nog voor 2012 een congreshal kan staan, ‘mits de politieke wil er is en de ruimtelijke procedures meezitten’.

Blikvanger
Dat er draagvlak is voor een evenementenhal op die locatie, blijkt wel uit de vele reacties in de media. Op de gemeentelijke ‘droomsite’ www.breda-morgen.nl staan verschillende invullingen voor een dergelijk plan. Zo droomt Dirk Wouters van ‘een mooi beeldbepalend gebouw (blikvanger) wat de silo's snel doet vergeten’. Wouters snijdt hiermee gelijk een aantal interessante punten aan.

De CSM-silo’s, die al voor zoveel discussie hebben gezorgd – slopen of ombouwen - verdienen een waardige opvolger. Al is het alleen maar om het gat op te vullen dat de opvallende torens achterlaten. Ook ziet Wouters graag een blikvanger verschijnen, iets dat ‘Breda nog beter op de kaart zet’.

Hoogstandje
Als er één ding is waar men het grotendeels over eens zal zijn, dan is het wel de wanstaltigheid van de twee silo’s. Ook zij die de twee robuuste gebouwen zijn gaan koesteren, zien veelal in dat het geen schoonheidskoninginnen zijn. De kans dient zich aan om op deze speciale plek iets neer te zetten dat de monden wel open doet vallen van verbijstering. En wat is er dán mooier dan een architectonisch hoogstandje aan het water, dat tevens dienst doet als hét evenementencomplex van de bruisende stad Breda?

Bouke Tuit is redacteur voor BredaVandaag.nl