http://www.bredavandaag.nl/nieuws/43142/2011-02-09/adank-nooit-meer-de-politiek foto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/43142/2011-02-09/adank-nooit-meer-de-politiek foto Erik Eggens

Adank: ‘We hielden rekening met mijn overlijden’

Nieuws

BREDA – Wethouder André Adank van Economische Zaken kijkt na een zware operatie en langdurig herstel van kanker weer in de toekomst. Na anderhalf jaar staat hij in de startblokken om in september de taken van de huidige wethouder Els Aarts weer op zich te nemen.

Hij klinkt net zo gemotiveerd en ambitieus als voor zijn ziekte. “Het blijft toch de mooiste baan die bestaat.” De gezondheid van Adank liet in 2008 al een tijdje te wensen over. Allerlei fysieke klachten, waarvan de oorzaak niet bekend was, speelden de wethouder parten. Het moment waarop diagnose werd gesteld omschrijft hij als een mokerslag. “Je hoort het wel eens van mensen in je omgeving. Dan denk je ‘dat overkomt mij niet’, maar als je hoort dat je zelf kanker hebt, kun je zo’n klap nauwelijks opvangen.”

Signalen

Volgens Adank realiseer je je achteraf pas dat het lichaam signalen geeft. “Jammer maar onomkeerbaar. De eerste drie maanden van chemokuren waren heel zwaar. Ik was helemaal van de wereld. Naderhand was ik heel dankbaar. Ik krijg nu de kans de andere kant van de bladzijde te zien. We, ik en mijn familie, hebben rekening gehouden met mijn overlijden. Thuis wilden ze eerst niet dat ik ooit nog terug zou keren als wethouder, maar zien ook hoeveel plezier ik uit mijn werk haal.”

Inhaalslag

In januari van dit jaar pakte hij de draad weer op en zette een inhaalslag in om de opgedane achterstand goed te maken. Vorige maand overlegde hij met Els Aarts. Inmiddels beheerst hij de meeste dossiers alweer, zo geeft hij aan. Natuurlijk ook inzake de financiële crisis. “Ik lees en zie veel, maar het woord crisis neem ik niet in de mond. Natuurlijk is er wat aan de hand. Ik denk alleen dat we er klaar voor moeten zijn als we uit de slechte periode komen. Daar moeten we ons op richten.”

Milder

Naar eigen zeggen is de wethouder door zijn ziekte milder geworden. Toch trekt hij fel van leer wanneer het over zijn portefeuille Economische Zaken (EZ) gaat. “De raad moet EZ veel meer ruimte geven en heel gelukkig gebeurt dat ook de laatste jaren, vanzelf ging het niet! De dynamiek is heel belangrijk. Zorg dat de stadseconomie draait, zoals werkgelegenheid. Zorg dat de kansen die er zijn, worden aangeboord.”

Bavelse Berg

e Bavelse Berg is tijdens Adank’s afwezigheid een veel besproken onderwerp. Ook daar is hij stellig over. De wethouder meent dat de raad er te makkelijk over denkt. “We hebben veel onderzoek verricht en we hebben twee keer in de laatste acht jaar geïnvesteerd in deze locatie. De Bavelse Berg is en blijft een fantastische oplossing voor een evenemententerrein, dat krijg je bij NAC of de nieuwe spoorzone nooit voor elkaar.”

Aarts

arts krijgt waardering van Adank. Volgens hem heeft ze in haar periode veel bestuurlijke ‘power’ ingezet en heeft ze de zaken voortvarend aangepakt. Via Breda en het Topinstituut Logistiek zijn daar voorbeelden van. “Maar”, zegt hij, “er moet nog veel gebeuren. De kelder is klaar. Het feest begint pas. Het huidige college en de gemeenteraad moeten keuzes maken. Breda heeft de neiging alles tegelijkertijd te ontwikkelen. Ik zou dat niet doen. Je kunt beter een paar onderdelen laten zitten en weer oppakken als het weer is opgeklaard.”

Rustmomenten

De Bredase wethouder lijkt er weer helemaal klaar voor. Het spreekwoordelijke vuur brand in ieder geval in hem. Ondanks zijn ambitie gaat hij de dingen toch anders aanpakken. Het belangrijkste voor de wethouder blijft zijn gezondheid. Die wil hij niet in de waagschaal stellen. “Je moet rustmomenten kiezen. Dat geldt voor iedereen. Ik ga niet meer van hot naar her rennen, maar zoals ik me nu voel heb ik er ontzettend veel zin in.”