Breda krijgt metro

Nieuws

BREDA – Breda krijgt na Amsterdam en Rotterdam een eigen metrostelsel. Het nieuwe openbaar vervoer zal met twee metrolijnen Oosterhout verbinden met de wijk Heuvelkwartier en Etten-Leur met de Bavelse Berg. Maar hoe realistisch is het idee dat staat vermeld op de site Breda-morgen.nl?

Op de website, onder het kopje ‘Mijn Droom”, kunnen Bredanaars hun persoonlijke wensen en ideeën kwijt. Het metroplan is een van de onderwerpen, maar volgens Ruud Hornman is de komst van een metro in Breda niet echt realistisch. De opleidingsmanager Verkeerskunde aan de NHTV vindt het een mooie gedachte, maar niet haalbaar.

“Met openbaar vervoer heb je te maken met de vervoersvraag. Is er behoefte om te reizen met een metro? Ik betwijfel dat en dan is het al gauw te duur. Al kan ik het niet staven aan cijfers. Het is meer een gevoel.”

De indiener van het plan vergelijkt Breda met steden als Lausanne in Zwitserland en de Italiaanse stad Perugia die met kleinere inwoners aantallen toch beschikken over een metro. Met de verbinding tussen Oosterhout, Etten-Leur en Breda gaat het zelfs om meer dan 300.000 inwoners.

“De vergelijking alleen op inwonersaantallen gaat niet op. Ook de vraag hoe groot de stroom is die het vervoer gaat gebruiken is van belang. Ik acht de kans dat die voldoet te klein’, zegt Hornman.

De metrolijn heeft volgens het plan 31 stations, waarvan het merendeel bovengronds. Slechts 5 zijn ondergronds en die liggen onder het centrum van Breda. Hornman: “Het grootste probleem in stedelijk gebied is het bovengronds bouwen. Zeker in Breda, want daar is al weinig ruimte. Onder grond is mogelijk, maar dan is het financieel niet haalbaar.”

Toch vindt Hornman is de moeite waard meer onderzoek te verrichten. Dat heeft onder andere te maken met de toenemende verkeersdrukte op de weg en toekomstige milieueisen. “Stadsbussen hebben het nadeel van de drukte en aparte busbanen aanleggen is ook niet rendabel. Het zou een mooie opdracht voor een student zijn om eens onderzoek te naar doen. Een metro in een stad als Breda is echt een unicum en een mooie droom.”