'Nadenken over alternatieve locatie hal'

Economie

BREDA – De beslissing om Grontmij een ultimatum te stellen voor wat betreft de aanleg van een evenementenhal, is met instemming ontvangen door de meeste raadsfracties. “Dit kwam niet onverwacht”, stelt Miriam Haagh (PvdA). Verschillende partijen opperen na te denken over een alternatieve lokatie.

“Het werd tijd voor duidelijkheid”, beaamt CDA-fractievoorzitter André Lips. “We zijn er nu acht jaar mee bezig en in het coalitieakkoord was opgenomen dat de hal er deze raadsperiode zou zijn.”

Ook SP-raadslid Joyce van der Sanden is het eens met het ultimatum en het feit dat het college niet ingaat op een tijdelijke hal aan de Bavelse Berg. “Ik begrijp wel dat dat geen optie is. Daarvoor moet je teveel investeringen doen, voor iets waarvan je niet weet of het blijvend is.”

Grontmij heeft nu tot 1 oktober de tijd gekregen om aan te geven of ze het oorspronkelijke plan alsnog vlot kan trekken. “Ik had liever gehad dat er nu duidelijkheid was, maar ik begrijp ook wel dat je met zo’n omvangrijk dossier niet over een nacht ijs kunt gaan.”

Overigens lijkt geen van de politieke partijen te verwachten dat er in de komende drie maanden een oplossing uit de hoge hoed komt. Selçuk Akinçi, namens GroenLinks: “Ik geloof er niet meer in. Het zou mooi zijn.”

Deze beslissing zat er volgens Akinçi al lang aan te komen. “Je kunt elkaar wel lang aan blijven kijken en afwachten wie het eerst knippert, maar daar schiet je niets mee op. Dat is wat er de laatste maanden gebeurde. Ik denk dat Grontmij hoopte dat de gemeente de stekker eruit zou trekken. Dit is wel een goede oplossing zo.”

Het GroenLinks-raadslid oppert om nu alvast na te denken over een alternatief. “Steenakker zou wat ons betreft prima kunnen, die locatie was ooit al in beeld. Daar heb je de hele infrastructuur al.” Ook de suggestie van de oude suikerfabriek bevalt hem wel. “Al moet je er dan wel rekening meehouden dat je weer een paar jaar verder bent. Of wellicht een andere locatie in het ViaBreda-gebied.”

Een evenementenhal alleen op de Bavelse Berg, is niet aan de orde, stelt ook Miriam Haagh namens de PvdA. “Dus moeten we naar andere mogelijkheden kijken. Het is duidelijk dat Breda een evenementenhal nodig heeft.”