Nalini maakte dezelfde reis

Nieuws

BREDA - Nog geen half jaar geleden zat NHTV-studente Nalini Chandiramani in een zelfde bus als haar vermoorde collega-student Rob Pignicky, eveneens tussen Nicaragua en Guatemala. Met drie studiegenootjes werkte ze er aan een afstudeerproject. “Ik heb het als heel veilig ervaren.”

Bij het nieuws over Pignicky sloeg de schrik haar om het hart. “Bizar om te lezen.” In maart van dit jaar reisde Chandiramani naar Guatemala-stad, samen met haar drie reisgenootjes. Voor drie maanden, waarvan de eerste twee in een dorpje. “Met de opdracht dit plaatsje toeristisch te ontwikkelen. Daarna zijn we gaan reizen. Ik samen met een ander meisje, en de andere twee apart, omdat onze reiswensen nogal uiteen liepen.”

De 21-jarige Bredase maakte een rondreis door Midden-Amerika. “Met de Tica-bus. Waarschijnlijk heeft hij ook in zo’n bus gezeten. Dat is een lijnbus die van Mexico tot Nicaragua loopt. Heel comfortabel, met airco en tv. Meestal vertrekt de bus rond vier uur ’s ochtends en dan ben je eind van de middag bij de volgende stop, voor het donker.”
Voor lokale reizen zijn er plaatselijke bussen. "Vaak oude Amerikaanse schoolbussen."
“Ik vond het veilig. Achteraf heb ik wel verhalen gehoord, van andere Nederlanders. Maar met studenten was niks gebeurd de laatste jaren. Het ergste was geloof ik iemand die een blindedarmontsteking had. Wel moesten we elke twee weken contact opnemen met het stagebureau en onze begeleider, vertellen hoe het ging, welke ervaringen we hadden.”

Als rondreizende westerling ben je er volgens Nalini geen uitzondering. “Het is echt een gebied van backpackers. Je ziet er alleen maar reizigers, je hebt er ontzettend veel hostels. De Tica-bus waar ik in zat, daar zaten ook toeristen in, maar ook lokale bevolking. Dat zijn dan vaak wel de wat rijkere mensen, omdat het voor hen erg duur is. Voor ons was het goedkoop, zestien euro.”

Haar ervaring met de school zijn positief. “We hebben vooraf een gesprek gehad over de situatie daar. De school hanteert verschillende codes voor gebieden, rood betekent dat je er niet naar toe mag, oranje is onzeker. Guatemala was oranje. De school was daar erg zorgvuldig in.”