Opinie: Een veilige wijk begint bij jezelf

Opinie

BREDA- Er zijn in Breda volop betrokken wijkbewoners die met hart voor hun wijk ontzettend veel werk verzetten. Maar we hebben ook gemerkt dat daar tegenover, helaas, een grote groep onverschillige mensen staat.

Zoals bewoners van flats die folders en kranten gewoon buiten de deur gooien en ervan uitgaan dat de huismeester de troep wel opruimt. Jongeren die op straat hun lunch eten en het afval zo voor je voeten neergooien. Mensen die hierlangs lopen, hun schouders ophalen en denken “ik zeg er maar niets meer van”.

Die onverschilligheid, het gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef bij groepen bewoners, dat zijn punten die ontzettend zwaar vallen bij de mensen die met man en macht proberen veilige en schone wijken te hebben in heel Breda.

Op maandag 28 september waren wij met vijftien andere Bredase partijgenoten tijdens onze Dag van de Wijkveiligheid op pad met veiligheidsprofessionals in Breda. Samen met onder andere wijkagenten, de Marokkaanse buurtvaders in Geeren, de gemeentelijke veiligheidsregisseurs, huismeesters, Novadic Kentron, buschauffeurs, medewerkers van het veiligheidshuis, buurtbemiddelaars, politieleiding en buurtmeesters hebben wij geïnventariseerd hoe wij als politici bij kunnen dragen aan een betere wijkveiligheid.

Zelf spraken we op deze dag met wijkbewoners in de wijken Heuvel en Tuinzigt/Westerpark en we gingen op bezoek bij straatcoördinatoren en begeleiders van het Buurtpreventieproject in de wijk Biesdonk. Wat hebben wij een enorme bewondering en respect voor de wijze waarop zij zich dag in dag uit weer inzetten om onze Bredase wijken leefbaar en veilig te houden.

De adviezen die wij van de professionals hebben gekregen worden opgenomen in het nieuwe PvdA-verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010. Daarbij zijn twee boodschappen heel helder: maak bewoners zelf meer verantwoordelijk én het belang van de wijkagent.

Bewoners vinden het terecht heel belangrijk dat de wijkagent zichtbaar op straat aanwezig is. Bewoners en organisaties in de verschillende buurten hebben de wijkagenten keihard nodig om iets te kunnen doen aan overlast en criminaliteit. Bureaucratische regels zorgen er helaas nog wel eens voor dat ze veel tijd achter hun bureau of elders doorbrengen. Dood- en doodzonde. Het blauw dat er is moet echt de straat op, de wijk in!

De politie kan het echter niet alleen, dat realiseren we ons heel erg goed. Bij de vorige verkiezingen in 2006 beloofde lijsttrekker Marja Heerkens al dat er meer ruimte moest komen voor eigen initiatief van de wijkbewoners. Henk Snier, wethouder voor wijkontwikkeling, heeft veel goede resultaten bereikt samen met de bewoners van bijvoorbeeld de Heuvel en Breda Noord.

Het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling (FMO) heeft in een paar jaar tijd gezorgd voor een grotere betrokkenheid van duizenden Bredanaars bij hun eigen dorp, buurt of wijk. Ook projecten op het gebied van veiligheid, zoals het Grote Broer-Project en de buurtvaders, zijn daardoor mogelijk geworden en hebben inmiddels een belangrijke rol als het gaat om de preventie in bepaalde wijken. Als het aan ons ligt zal de ondersteuning van de wijkbewoners die zich inzetten voor de veiligheid en de leefbaarheid in hun wijk verder worden uitgebreid.

Bewoners weten heel goed wat ze willen en hoe problemen moeten worden opgelost. Daar hebben ze de politiek niet altijd voor nodig. Zo zijn bewoners samen met de wijkagent prima in staat om prioriteiten te bepalen in de veiligheidsplannen voor hun eigen wijk. Medezeggenschap en betrokkenheid van wijkbewoners bij de aanpak van de leefbaarheid en veiligheid in hun eigen wijk. Dat was en is ook na deze Dag van de Wijkveiligheid voor de PvdA Breda een speerpunt. Aan een sociale én veilige stad bouw je samen!

Attje Kuiken is lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, woordvoerder veiligheid en woonachtig in Breda
Miriam Haagh is fractievoorzitter van de PvdA-Breda en woordvoerder veiligheid in de Bredase gemeenteraad.