'Dit zet je met beide benen op de grond'

Nieuws

BREDA – Martijn Akkermans was zondagavond laat net terug van de reünie van Perle D’or , waar hij in 2006 verbleef tijdens zijn stage op Aruba. Net als Rob Pignicky. Bij thuiskomst uit Zandvoort, waar de reünie was, kwam meteen de vraag. “Of ik al gehoord had wat er met Rob was gebeurd? Dan weet je al dat het niet goed is.”

Akkermans stemming sloeg meteen om, net als bij de andere Aruba-gangers. “Je spreekt elkaar allemaal via MSN. We hadden tijdens het weekend nog verhalen opgehaald over Aruba, verhalen waar Rob ook in voorkwam. Dan hoor je dit.”

Avans-student Martijn liep twee jaar geleden stage bij een accountant, Pignicky bij een watersportbedrijf. “We zaten daar met 48 studenten in Perle D’or, een mengelmoes van allerlei richtingen. Je zit in het zelfde gebouw en trekt allemaal met elkaar op, je gaat samen op stap. Rob ging ook vaak mee. Een rustige gast, deed geen vlieg kwaad, de goedheid zelve.”

Kort voordat de NHTV-student naar Guatemala vertrok, kwam Martijn hem nog tegen, op de Grote Markt. “Hij vertelde vol trots waar hij naartoe ging. Verder sprak ik hem niet zovaak, maar het Bredase studentenleven is niet zo groot. Je komt elkaar toch tegen. Ik heb daar een half jaar gezeten, Rob zat daar volgens mij in dezelfde periode.”

Hij is er stil van. “Er gaat van alles door je hoofd. Hoe was zijn laatste moment? Je hoort allerlei indianenverhalen. Eigenlijk ken je dit alleen maar van de film. Toen ik zondagavond in bed lag trok alles nog wel een paar keer aan me voorbij. Dit zet je met beide benen op de grond.”

Het groepje reüniegangers van Perle D’or had zondag meteen contact over hoe verder. “Het zal waarschijnlijk wel even duren voor zijn lichaam in Nederland is. Of we naar de uitvaart gaan? We weten natuurlijk niet hoe de familie het wil, dat wachten we af. Ikzelf moet het ook laten bezinken, het doet wel wat met me.”

>> 'Rob Pignicky, een superlieve gozer'
>> Nalini maakte dezelfde reis
>> NHTV-student vermoord in Midden-Amerika
>> Buitenlandreizen onder de loep