Buslijn 1 krijgt andere route

Nieuws

BREDA – Buslijn 1 verdwijnt waarschijnlijk nog dit jaar uit de Haagweg, Dijklaan, Abeelstraat en Acaciastraat. Reizigers kunnen dan gebruik maken van de deels nieuwe haltes aan de Meidoornstraat, de Lunetstraat bij het Dijkplein en de Ettensebaan nabij de Oranjeboomstraat.

Deze wijziging is een onderdeel van uitbreiding van de busroutes in Breda. De gemeente dient daarvoor aanvragen in bij de Provincie Noord-Brabant in het kader van het exploitatieplan openbaar vervoer 2010. Als de provincie akkoord gaat met de Bredase plannen, dan worden deze verder uitgewerkt in de nieuwe dienstregeling die half december 2009 ingaat.

Voor Tuinzigt is het plan om het busverkeer in één richting te gebruiken, omdat de route daar niet duidelijk is. De Meidoornstraat krijgt dan busverkeer in twee richtingen met een nieuwe halte. Over deze plannen is de gemeente in gesprek met de Wijkraad Tuinzigt. Eind april gaat er een definitief voorstel naar de provincie.

Volgens Wethouder Willems is uitbreiding van de busroutes nodig. “We willen het gebruik van de bus in Breda zoveel mogelijk bevorderen. Daarom willen we nieuwe wijken ook voor bussen makkelijk bereikbaar maken. Ook kijken we samen met betrokken wijkraden en instellingen of de bestaande buslijnen nog steeds voldoen en welke maatregelen we kunnen treffen die het busvervoer aantrekkelijker maken.”

In de nieuwe wijk Waterdonken in Teteringen komen meer dan 600 woningen. Een doorgaande busroute door de wijk is niet mogelijk, maar er is wel een nieuwe route met een halte gepland aan de rand van die wijk. Hiervoor krijgt stadslijn 5 door de Hoge Vucht een iets andere, langere route. Dit traject wordt naar verwachting medio 2010 in gebruik genomen, omdat de route nog geschikt moet worden gemaakt voor busverkeer.

Tenslotte wil de gemeente ook op zaterdag een bus laten rijden richting Willem van Oranjelaan, Galderseweg, de Klokkenberg, Galder en Meersel-Dreef. Sinds deze lijn in december 2006 is gestart als buurtbus, is het aantal reizigers spectaculair gestegen. Inmiddels rijdt er op werkdagen tot 19.00 uur een volwaardige lijndienst. Mede op verzoek van Zorg- en Behandelcentrum Elisabeth, dat momenteel met honderden bewoners en personeelsleden voor een deel in De Klokkenberg gevestigd is, vraagt Breda de provincie om de bus ook op zaterdag te laten rijden. Bovendien kunnen busreizigers uit Galder en Meersel-Dreef dan op zaterdag gaan winkelen in Breda en zijn ook bedrijven en instellingen langs de Galderseweg erbij gebaat.