Breda wint ruim en spoelt zo nare smaak weg

Hockey

BREDA – Na het pijnlijke verlies tegen stadsgenoot Zwart-Wit pakten de heren van HC Breda zondagmiddag de draad weer op. Houten werd met een 8-1-nederlaag naar huis gestuurd.

Breda kwam goed uit de startblokken. Op een langzaam veld werd er al snel gescoord. Jan Klinkhamer was verantwoordelijk voor de treffer. Het was het resultaat van een openingsfase waarin Houten goed werd teruggedrongen.

Na de openingstreffer, kwamen de gasten meer onder de druk van Breda vandaan. Veelvuldig speelden zij de lange bal. Niet altijd even succesvol, maar de keren dat de pass wel goed aankwam, kwam Houten er aardig doorheen. Uiteindelijk zorgde een strafcorner er voor dat de gasten op gelijke hoogte kwamen: 1-1.

Het duurde na die gelijkmaker even voordat Breda weer goed in zijn spel kwam. In de laatste fase voor rust begon het weer te lopen bij de thuisploeg. Ondanks een stroef veld, werd er vlot gecombineerd en menigmaal kwamen de aanvallers goed over de flanken om de achterlijn te halen. Gevaarlijke voorzetten werden net niet binnengewerkt.

Een strafcorner voor Breda brak de ban. Nadat een corner daarvoor nog goed werd gered door een lijnstopper van Houten, moesten de bezoekers bij de strafcorner die daarop volgde het antwoord schuldig blijven. Tim Ouborg schoot hard en hoog in het doel de 2-1 binnen. Joep van Huizen was uiteindelijk met een prima individuele actie en dito schot verantwoordelijk voor de 3-1. Zo ging Breda toch nog rusten met een verdiende voorsprong.

Na de pauze was het volgens coach Ton van Poppel vergelijkbaar met het spel in de eerste helft. “De eerste helft kunnen zij (Houten red.) nog de energie vrijmaken om de schade beperkt te houden, maar in de tweede helft krijg je toch meer ruimte.”

Breda, dat goed op tempo bleef spelen, kon langzaam maar zeker verder weglopen van zijn tegenstander. Tjomme Gerbranda was na een aanval over links verantwoordelijk voor de eerste treffer na rust. Daarna volgde Jan Klinkhamer die de 5-1 maakte uit een strafcorner.

Daan Leijten wist een harde vrije slag tot doelpunt te promoveren door middel van een prachtige tip-inn. Het was alweer de 6-1. Maar de schade voor Houten werd nog groter. Tim Ouborg (7-1) en Maarten Albers (8-1) krikten het Bredase doelsaldo nog wat verder op.

Gevraagd naar het verlies van vorige week tegen Zwart-Wit, antwoordde Van Poppel: “Daar moeten we overheen kunnen stappen en dat hebben we gedaan. We hebben in die wedstrijd gewoon niet goed gehockeyed.”

Door de ruime winstpartij van vandaag laat Breda niet alleen zien zich niet van de wijs te hebben gebracht, ook draait het nog altijd volledig mee bovenin de eerste klasse B. Volgende week wacht Ring-Pass, een tegenstander van formaat.