Oostblok taferelen bij sloop CSM

Nieuws

BREDA - De suikerbieten zijn al lang uit productie en ook de onmiskenbare silhouetten van de twee CSM silo’s verdwijnen langzaam uit de herinnering van Breda. De eens zo machtige suikerindustrie heeft de stad bijna verlaten. Wat rest zijn Oostblokachtige taferelen: een kale vlakte en verouderde industrie.

>> Foto's sloop CSM

Een van de silo’s heeft er al aan moeten geloven en is al voor de helft afgebroken. De sloop vordert gestaag, maar onherroepelijk. De werkzaamheden duren 5 a 6 weken. Dan is het gedaan met de twee beeldbepalende gebouwen die hoog boven het centrum van Breda uit torenen.

Het Bredase sloopbedrijf Stolwerk is nu bezig de buitenste laag te ontmantelen. Dat gebeurt met een enorme kraan met daaraan een knijpmechanisme. De brokstukken vallen met grote snelheid naar beneden op de betonnen ondergrond. Het schijnt de werklui op de grond niet te deren. Zonder vrees lopen ze over het terrein rond.

“De arm van de kraan is aangesloten op een waterleiding, zodat de verspreiding van het stof wordt tegengegaan. Na de buitenste laag volgen de twee binnenste, want een silo bestaat eigenlijk uit drie. Dus in het totaal moeten we 6 silo’s slopen”, zegt een werknemer van het sloopbedrijf.

De rest van het CSM terrein ligt zo ver het oog reikt bezaait met puin, metaal en vreemdsoortige machines. Machines die ooit dienst deden bij de productie van suiker uit de suikerbiet, maar die nu niet zijn thuis te brengen.

Door de stofwolken heen en onder begeleiding van rondknallend sloopmateriaal rijden de vrachtwagens af en aan. Een oud werknemer van de CSM neemt het schouwspel in zich op. Hij zegt geen moeite te hebben met het verdwijnen van de fabriek waar hij jarenlang heeft gewerkt. Met een meewarige blik kijkt hij naar boven terwijl wederom de een deel van de silo naar beneden valt.