Winst maakt NAC niet gek

NAC

BREDA - Het is lang geleden dat NAC positieve resultaten op de begroting kon overleggen. Zolang zelfs dat voorzitter Theo Mommers het antwoord schuldig moet blijven op de vraag hoe lang. “We kunnen het vooralsnog niet in de archieven terug vinden."

NAC maakte in het boekjaar 2008-2009 zes ton winst en verklaart zichzelf na zeven zieke jaren genezen. In 2003 werd NAC nog gered door een reddingsactie van de gemeente dat het stadion voor 15 miljoen kocht. Volgens Mommers doet de club het nu helemaal op eigen kracht.

“Ik stoor mij weleens aan de negatieve verhalen. Dat NAC altijd steun krijgt van de gemeente. We hebben geen euro van de gemeente gehad en hebben het zelf opgelost. Nu kunnen we de rekeningen redelijk op tijd betalen en de salarissen overmaken.”

NAC verwacht dat de KNVB de club gaat indelen in categorie drie, de groep gezonde clubs in het betaald voetbal . Dat wil NAC zo houden. De voorzitter streeft vooral naar stabiliteit en rustige ontwikkelingen binnen de club. Niet te grote stappen in en keer maken. “Het uitgangspunt is winst blijven maken, maar we kunnen niet in de toekomst kijken.”

Groei, daar draait het om in de toekomst plannen van de club. Er wordt geïnvesteerd in het Rat Verlegh stadion, want meer plaats betekent meer inkomsten. Uiteindelijk wil NAC uitbreiden naar 19.999 toeschouwers.

“We gaan de zakelijke markt beter bedienen. Dat is al gebeurd met de sponsorseats van 750 euro en dat gaat goed. Maar ook simpelweg meer kaarten verkopen. Dit jaar moesten we honderden mensen teleurstellen. Dat mag eigenlijk niet gebeuren”, aldus Mommers.

Volgens de NAC-directeur blijkt uit een onderzoek dat de club kan uitbreiden naar 24.000 toeschouwers. “Dat is op de huidige locatie het maximum. Het betekent dat we hier nog zo’n 10 tot 15 jaar kunnen blijven. We willen niet het risico lopen op terugval, want dan zit je in een keer in een leeg stadion. We doen alles in stappen.”