Rokers winnen terrein in binnenstad Breda

Economie

BREDA - Het aantal horecagelegenheden dat in Breda het roken weer toestaat neemt toe. Dat blijkt uit rondgang onder uitbaters. De meesten onder hen wijten dat aan een ‘gebrekkige’ handhaving van het rookbeleid. “De overheid voert een slap beleid.”

In de binnenstad van Breda kan op verschillende plekken weer zorgeloos gerookt worden. Meerdere uitbaters hebben de asbakken weer tevoorschijn gehaald. Een aantal van hen wil niet in de openbaarheid treden, omdat ze een volgende boete niet kan veroorloven.

Café de Bommel heeft nog geen enkele bon gekregen. Dat komt omdat de kroeg sinds het rookbeleid zijn intrede deed zich aan de wet hield. Dat is nu voorbij, blijkt uit het verhaal van eigenaar Bas Verberk.

“We merken dat de overheid een slap beleid voert en al in lange tijd geen controles meer heeft uitgevoerd. Inmiddels zijn er zoveel cafés die het roken weer toestaan dat we hebben besloten om voorlopig weer mee te gaan doen.”

Heel enthousiast is Verberk er niet over. “De ene kroeg houdt zich wel aan de regels en de andere weer niet. Dit komt door een gebrek aan controle en daadkracht vanuit de regering. Ik had gehoopt dat het niet nodig hoefde te zijn, maar na lang wikken en wegen hebben we vorige week donderdag de asbakken weer op tafel gezet.”

Corné Segeren, eigenaar van café D'n Heilige Antonius, houdt er een allesbehalve heilig beleid op na. “De kroeg en de gezelligheid gaan naar de klote als we het roken hier gaan verbieden”, stelt hij.

Dit standpunt heeft hem inmiddels vier boetes opgeleverd maar blijft er aan vasthouden. “Eigenlijk zou de overheid cafés zelf moeten laten beslissen wat ze doen. We hebben ons vorig jaar drie maanden aan de regels gehouden met als gevolg dat de zaak compleet leeg was, met uitzondering van de overdekte binnenplaats. Zo'n aanzicht trekt natuurlijk weinig klanten.”

Ook café Bruxelles aan de Havenmarkt laat het roken weer toe. Al geldt het gedoogbeleid volgens eigenaar Patrick van Asch alleen na tien uur en niet in het weekend. De uitbater zegt dat hij zich een jaar aan het rookbeleid heeft gehouden, maar zich gedwongen voelde daar op terug te komen.

“Ik zie dat het bij andere ondernemers wordt toegelaten en op die manier wordt de concurrentie oneerlijk. Voor rokers is de keuze snel gemaakt. Die gaan naar het café waar je mag roken. Ik zie helemaal geen controle en als de helft zich maar aan de wet houdt krijg je scheve verhoudingen”, zegt Van Asch.

Uit navraag bij de Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat ze nog steeds controleren. “We hebben te weinig mensen. Daarom kunnen we niet overal tegelijk zijn, maar we komen zeker naar Breda. Wanneer? Dat weet ik niet”, aldus een woordvoerder.