Willem II-uit speciaal voor vader Kolkka

NAC

BREDA - Het gros van de NAC-selectie is al naar binnen wanneer Joonas Kolkka nog onvermoeibaar met een bal in de weer is. De Finse buitenspeler schaaft onder de warme lentezon aan zijn passeerbewegingen, die hem zondagmiddag langs de verdedigers van naaste rivaal Willem II moeten helpen.

>> Amoah fit voor streekderby

Het zijn gelukkige tijden voor de routinier. Vorige week werd de 34-jarige aanvaller vader van een gezonde tweeling. Met de komst van een jongen (Pauli) en een meisje (Fië) bestaat de familie Kolkka nu uit vier personen. "Het is druk geworden thuis", zegt de trotse vader met een glimlach.

"We zijn heel blij. Het is ongelooflijk om zoiets moois mee te maken. Mensen vertellen steeds hoe bijzonder het is om vader te worden, maar dat besef je pas wanneer je het zelf meemaakt."

Zondag lonkt ook op het sportieve vlak een mijlpaal voor de flankspeler. De Brabantse burentwist tussen NAC en Willem II kan Kolkka’s 400ste competitiewedstrijd in het betaalde voetbal worden. Nota bene op het veld waar het buitenlandse avontuur van de Finse international begon.

"Ik heb in Tilburg een goede tijd gehad, al mag ik dat hier misschien niet hardop zeggen. Het was de juiste stap. Ik heb daar hard gewerkt en elke week gespeeld, dus is de wedstrijd van zondag speciaal. Ook voor de supporters is het een belangrijke wedstrijd."

In wedstrijden die voor de fans dubbel tellen, behaalde NAC dit seizoen nog niet veel succes. Twee keer verloren de Bredanaars onnodig van Feyenoord, nadat de eerste thuiswedstrijd van het seizoen onverdiend door Willem II werd gewonnen. "Dat was erg jammer. Daarom willen we deze wedstrijd graag winnen. Zeker nu, er zijn niet veel duels meer te spelen en we willen ons plaatsen voor de play-offs."

Kolkka speelt een sterk seizoen met NAC. Met drie goals en vijf assists is hij achter Amoah de belangrijkste speler in de doelpuntenproductie van de geelzwarten. De club wil het aflopende contract met de Fin dan ook graag verlengen. "We zijn er mondeling uit. Het voorstel van de club was goed. Het moet alleen nog op papier gezet worden."

De kersverse vader houdt zelf nog een slag om de arm maar in de nieuwe verbintenis komt een optie voor nog een seizoen. Die wordt automatisch gelicht wanneer hij een bepaald aantal wedstrijden gespeeld heeft.