Amoah fit voor streekderby met Willem II

NAC

BREDA - Voor de 56ste keer sinds de invoering van het betaalde voetbal kruisen NAC en Willem II zondagmiddag de degens. Behalve het prestige dat onlosmakelijk verbonden is aan de streekderby, staan er voor beide ploegen kostbare punten op het spel.

>> Willem II-uit speciaal voor Kolkka

De Bredanaars kunnen goede zaken doen op weg naar een klassering die recht geeft op deelname aan de play-offs, terwijl Willem II in de strijd tegen degradatie nog altijd niet veilig is.

Een zege brengt NAC na dit weekeinde een stap dichter bij een plaats bij de eerste negen op de ranglijst, normaliter goed om mee te mogen spelen voor een Europees ticket. Met het oog op enkele lastige wedstrijden die nog komen, kunnen drie punten tegen de naaste buur Willem II van groot belang zijn voor de geelzwarten, die een voorsprong van zeven punten verdedigen op Feyenoord.

De formatie van trainer Robert Maaskant verschijnt in Tilburg aan de aftrap zonder twee oud-Willem II’ers, die meestal verzekerd zijn van een basisplaats. Csaba Fehér – die overigens ook geschorst is – kampt met een nekhernia die hem voorlopig buitenspel zet. Martijn Reuser keert terug van een blessure en start naar alle waarschijnlijkheid op de bank.

Verder ontbreken nog altijd de langdurig geblesseerden Edwin de Graaf en Kurt Elshot en zijn ook Tommie van der Leegte, Gertjan Tamerus en Patrick Mtiliga nog niet inzetbaar. Het drietal trainde deze week wel mee met de groep maar het duel met de streekgenoot komt voor hen vermoedelijk te vroeg.

Het met achthonderd supporters uitpuilende gastenvak hoeft zondagmiddag echter niet te vrezen een uitgekleed NAC aan het werk te zien. Ondanks het grote aantal afwezigen kan Maaskant een prima elftal opstellen tegen Willem II. Naar verwachting maakt hij daarin plaats voor Tyrone Loran en Donny Gorter op de backposities. Beide spelers bewijzen de laatste weken die taak uitstekend te vervullen, bij absentie van Elshot en Mtiliga.

Het belangrijkste vraagteken voor Maaskant wordt de bezetting van het middenveld. Daar lijkt de keuze – afgaande op de training – te vallen op Nourdin Boukhari ten faveure van Kees Kwakman. Op de rechterkant in de middenlinie staat Joonas Kolkka. Daarmee kiest de Bredase oefenmeester voor een aanvallend NAC, met ruimte voor vijf offensief ingestelde spelers op het wedstrijdformulier.

In de punt van de aanval is er na lange tijd eindelijk weer plaats voor Matthew Amoah. De Ghanees had lange tijd pijn aan de knie waardoor Maaskant steeds geen beroep op hem kon doen. Na enkele invalbeurten start hij nu weer in de basis.

De voornaamste troef aan Tilburgse zijde is Frank Demouge, de topscorer van Willem II die menig NAC-supporter nog hoofdpijn bezorgt na zijn twee goals in de eerdere ontmoeting in Breda. Trainer Alfons Groenendijk kan niet beschikken over de langdurig afwezige Danny Schenkel en de creatieve middenvelder Mehmet Akgün.

Vermoedelijke opstelling NAC:
Ten Rouwelaar
Loran, Penders, Zwaanswijk, Gorter
Kolkka, Gilissen, Boukhari
Cairo, Amoah, Lurling