'Jongens, dit gaat gewoon klote'

Nieuws

BREDA – Chaotisch, toch geslaagd. Zo valt de première van het 48Hours filmfestival van vrijdagavond wel te bewoorden. Films die halverwege worden afgebroken of zelfs totaal overgeslagen. De techniek liet het behoorlijk afweten, maar aan het eind van de lange avond heeft het publiek toch alle 16 korte films gezien.

>>Regenmakers winnen 48Hours

“Jongens”, zo spreekt filmfestival-medewerker Richard het publiek toe als weer eens een film het heeft begeven, “zoals jullie zien gaat het klote. Echt klote.” Het publiek in zaal oranje van MustSee heeft dan, na drie kwartier vertraging, net de eerste drie films gezien. Eén is al overgeslagen en ‘Pril’, de film met het verhaal over een prille liefde tussen een man en een vrouw, wordt op de helft afgebroken. Frustratie klinkt uit het publiek.

Het publiek zit dan al ruim anderhalf uur in de zaal en besluit dat de onderbreking hét moment is voor een pauze. Het laat de medewerkers van het festival verbouwereerd achter. Buiten staan enkele deelnemers aan het 48Hours project te roken en wordt de frustratie echt duidelijk. “Het beeld is slecht, het geluid is slecht, wat een rotzooi”, zegt een deelnemer.

De organisatie besluit daarom over te gaan op actie. “Wat we kunnen doen”, zegt de medewerker, “is nu stoppen en het morgen echt goed overdoen. We zijn nu niet in staat om de kwaliteit van de films te doen overkomen.” Omdat het publiek tegen is wordt toch besloten door te gaan, en dat gaat beter. De films volgen elkaar snel op. Niet in de goede volgorde, maar toch.

De films, ieder met een lengte van vijf tot zeven minuten, variëren qua inhoud sterk. Sommige zijn absoluut onvolgbaar wat betreft de verhaallijn, andere ontroeren en zijn komisch. Het publiek kiest ‘Danish Egg’van Renegades of Punk Telly als beste film van de reeks. Als tweede komt de door de jury als winnaar beoordeelde film ‘Regenmakers’.

Door het chaotische verloop van de avond heeft de organisatie als compensatie besloten zaterdag om 10:30 uur het project van begin tot eind nog eens te vertonen. Zondag vindt nog een reguliere voorstelling van het project plaats.