Van tarotkaartlezer tot totemdier

Nieuws

BREDA - Tarotkaartlezers, paragnosten, mediums en handlezers. Je komt ze allemaal tegen zondag op de paranormale beurs in gemeenschapshuis Erasmus in Breda. Eén lange zaal vol met mensen aan een tafeltje die hun paranormale diensten aanbieden. Voor de derde keer vindt de beurs nu plaats in het gemeenschapshuis en die wordt goed bezocht.

>> 'Taboe vervaagt'

“Een grote beurs zoals Paraview is al gauw koud en kil. En onbetaalbaar. Dit is veel knusser, je hebt echt contact met je gasten”, zo verklaart organisator en paragnost Marion van Linschoten. Samen met Mieke Verschuren organiseert ze twee keer per jaar de paranormale beurs in Breda. “In januari gaan we uitbreiden, naar Roosendaal. ”

In twee andere zalen wordt een vijftal lezingen gegeven. Onder meer een lezing van Hermina, die uitgaat van de geneeswijze van de Indiase sjamaans. Het gaat over een ‘trancereis naar je totemdier’. “Iedereen heeft een totemdier. Je totemdier, ook wel krachtdier, leidt je naar wijsheid in je leven, je moet hem alleen zien te vinden. Daarna kan het dier je op allerlei manieren helpen.” Ze vraagt alle aanwezigen de ogen te sluiten waarna ze een trommel pakt en daar rustig en gelijkmatig op begint te slaan. Aan het eind heeft inderdaad een aantal mensen in de groep zijn krachtdier gevonden.

Even verderop, in een andere zaal, zitten Ad en Yvonne Akkermans. Het stel zit samen aan een tafel in de beurs. Hij is medium, zij doet aan reiki, een paranormale bewegingstherapie. Ad zit al 20 jaar in het vak en heeft eerder tien jaar op de grote beurs Paraview gestaan. Ook hij vindt de kleinschaligheid van de beurs in Erasmus ‘een stuk intenser dan zo’n grote beurs.’ “Van mijn vader moest ik in de elektrotechniek. Dat heb ik wel gedaan, maar ik zorgde er wel voor dat ik met mensen om kon gaan. Ik heb nooit techniek aangeraakt. Daar ben ik niet voor, ik ben er voor de mensen.”

Bezoekers Jacoueline en Marianne komen net binnen en weten nog niet zo goed wat ze er van moeten verwachten. Jacouelines moeder is vijf weken terug overleden maar wil dat niet als reden aan haar bezoek aangeven. “Paranormaal is ook niet echt het goede woord”, vindt ze. “Ik ben ervan overtuigd dat het in iedereen zit, maar dat het meer te maken heeft met iemand onderbewustzijn. Je moet het alleen zien te activeren.”