Vuurwerkconvenant NAC en supporters

NAC

BREDA - NAC heeft donderdag een vuurwerkconvenant gessloten met de Supportersvereniging, de Clubraad en de Breda Loco’s . Het convenant is een gevolg van de tuchtzaak tegen NAC in verband met de ‘fakkelactie’ in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen.

In het convenant geven de vertegenwoordigers van de supporters aan geen sfeeracties met vuurwerk te houden en eventuele vuurwerkacties van andere supporters te zullen tegengaan, terwijl NAC zich zal inzetten voor legale, gecontroleerde vuurwerkacties.

De ondertekening van het convenant was een van de verdedigingspunten van NAC tijdens de behandeling van de ‘fakkelactie’ bij de tuchtcommissie van de KNVB. Daar betoogde de club bovendien dat er alles aan gedaan was om het afsteken van vuurwerk bij de bekerwedstrijd NAC-FC Groningen te voorkomen.

NAC ging eerder niet akkoord ging met het schikkingsvoorstel van de aanklager van de KNVB. Die wilde een straf van 15.000 euro en het spelen van een wedstrijd zonder publiek. Volgens de Bredanaars een buitenproportionele straf.

Die straf was geëist vanwege een spreekkoren tijdens de playoff-wedstrijd tegen FC Twente. Volgens NAC-advocaat Drenth kan het omzetten van een voorwaardelijke straf alleen als het gaat dezelfde soort feiten. Daar was nu geen sprake van. Tegen Twente waren er beledigende spreekkoren tegen de scheidsrechter en dat is wat anders dan fakkels, was zijn verweer.

De aanklager verwees naar een eerder fakkelincident bij de bekerwedstrijd tegen Ajax, een jaar eerder. Reden om nu een zware straf op te leggen. Bovendien vond hij dat NAC drie supporters die herkend waren met fakkels een stadionverbod had moeten opleggen.

Volgens NAC is een wedstrijd zonder publiek een te zware straf, dat blijkt volgens de club uit jurisprudentie. NAC wees erop dat de tuchtcommissie alleen wedstrijden zonder publiek oplegde als er sprake was van geweld. De advocaat van de club wil dan ook vrijspraak, of anders zeker geen wedstrijd zonder publiek.

Binnen veertien dagen volgt uitspraak.