Partijen vragen opheldering rapport Ignatiusstraat

Nieuws

BREDA – CDA, SP, GroenLinks en Leefbaar Breda vragen in een brief aan het college om opheldering over het rapport van de woningen aan de Ignatiusstraat. Volgens het onderzoek van woningcorporatie Laurentius is de flat aangetast door betonrot en bouwkundig te gevaarlijk.

De vier gemeenteraadspartijen vragen zich in de brief af of er daadwerkelijk een gevaarlijke situatie bestaat, omdat de winkeliers in tegenstelling tot de bewoners van de flat nog wel in het pand vertoeven.

Niet urgent
Uit rapport zou blijken dat de betonrot onder andere in de balkons aanwezig is, wat gevaar oplevert voor de winkeleigenaars en hun klanten. Zo stellen de opstellers van de brief. De partijen concluderen hieruit dat de situatie blijkbaar niet urgent genoeg is. “Anders zijn de winkeliers degene die als eerste geëvacueerd moeten worden.”

Verder vragen CDA, SP, GroenLinks en Leefbaar Breda zich af of de vermeende betonrot wel zo ernstig is en of dit niet te verhelpen is door eenvoudige ingrepen. Zij willen van het college weten of de flat ongevaarlijk is, zodat de woningen bijvoorbeeld als studentenhuisvesting kunnen dienen.

'Rapport sinds vrijdag bij gemeente'
Volgens de partijen weigert Laurentius het bewuste rapport aan de krakers openbaar te maken. Directeur van de coöperatie André Heintjes zegt dat het onderzoek na aanleiding van de kraakactie van afgelopen vrijdag is overhandigd aan de gemeente. “Bouw- en woningtoezicht gaat het nu bekijken. Wij hebben niets te verbergen. Het onderzoek is gewoon openbaar, maar alleen voor belanghebbenden.”

Lapmiddelen
De directeur meent dat met lapmiddelen de flat niet zomaar gevarenvrij is en dat Laurentius geen risico wil lopen. “We willen ongelukken voorkomen en in het rapport staan ernstige signalen. Dat wil niet zeggen dat het gebouw plotseling instort. Maar als er bijvoorbeeld een feestje is en er tien personen op een balkon staan kan dat gevaarlijk zijn.“

Het gaat niet alleen over betonrot, vervolgt Heintjes. “Het noodtrappenhuis is afgekeurd. Dat stamt uit de jaren vijftig. Het is een behoorlijke investering die te vervangen. Wij zien nieuwbouw als enige fatsoenlijke oplossing.”