Zwak Vitesse prooi voor NAC

ARNHEM – Een zwak spelend Vitesse heeft het NAC niet erg lastig kunnen maken. In het Gelredome werd het 0-3 voor de Bredanaars. Bij rust stond het 0-1, maar in het eerste kwartier na rust sloeg NAC toe.

Op een slecht ogende grasmat in de galmende slecht gevulde Gelredome was NAC op alle fronten beter en attenter. Na iets meer dan twintig minuten was het Boukhari die weer eens aantoonde de man in vorm te zijn. Met een mooie aanname en een dito lobje zette hij de 0-1 op het scorebord.

Voor aanvang van de wedstrijd was er twijfel over de inzetbaarheid van de Marokkaan vanwege een pijnlijke knie. Maar daar leek Boukhari tijdens de wedstrijd weinig last van te hebben. Met zijn vijfde treffer in zes duels schroefde hij zijn marktwaarde weer wat op. Die kan hij aanstaande zomer verzilveren, omdat dan zijn halfjaarcontract afloopt.

Zakte NAC vorige week tegen Feyenoord compleet in na rust, in het Gelredome daalde vooral het niveau van de gastheer naar een bedenkelijk niveau. Vier minuten na rust gaf knullig balverlies achterin bij Vitesse Lurling vrije doorgang richting Vitesse-doel. Met buitenkantje rechts schoof hij eenvoudig de 0-2 langs keeper Velthuizen.

"We willen voetbal zien", zong de Arnhemse aanhang. Dat kreeg het ook, maar dan van Bredase bodem. Zwaanswijk en Loran schakelde de Arnhemse aanvalstandem Nilsson-Kolk uit, de midden- en aanvalslinie bleven goed combineren en vrijwel elke Bredase speler leverde stoorwerk af. Typerend was een aanval van Vitesse die door rechtsbuiten Cairo kinderlijk eenvoudig onschadelijk werd gemaakt. Vitesse speelde in een veel te laag tempo en blonk uit in foute passes.

Pas na de 0-3 van Fehér in de 58e minuut en de wissel van een hoofdschuddende en gefrustreerde Nilsson, drongen de Arnhemmers een beetje aan. Het gevaarlijkste moment kwam nota bene van rechtsback Verhaegh die van afstand het leer op het aluminium poeierde. Velen hadden 'm al geteld, maar via de binnenkant van de paal weigerde de bal de doellijn te passeren. Kort voor tijd miste Amoah tot twee keer toe een grote kans op de 0-4. Velthuizen voorkwam een grotere afgang voor Vitesse. Ook Kwakman kreeg nog een goede kans.

NAC blijft door deze overwinning zicht houden op de play-offs voor Europees voetbal. De achterstand op nummer zes Groningen, dat vrijdag won van Roda blijft slechts één puntje. FC Utrecht, dat negende staat, krijgt zondag koploper AZ op bezoek.

Amoah en Reuser vielen in de tweede helft in voor doelpuntenmakers Boukhari en Lurling. Vitesse – NAC was pas de tweede wedstrijd zonder Penders – hij was geschorst na zijn vijfde gele kaart – die de Bredanaars wonnen.