Ignatiusstraat uit protest herkraakt

Nieuws

BREDA – Een groep krakers heeft vrijdag aan het begin van de middag de dichtgetimmerde woningen boven de winkelstrip aan de Ignatiusstraat herkraakt.

De 'bezetters', zoals zij zich zelf zien, protesteren tegen de in hun ogen vreemde gang van zaken rond de uitzetting in januari."De herkraak is niet omdat wij hier woonruimte zoeken. Nee, wij willen duidelijk maken dat er iets niet klopt", aldus woordvoerder Michel Spekkers.

De krakers hebben vijf eisen geformuleerd. Ze willen dat de eigenaar van de woningen, woningcorporatie Laurentius, het rapport over betonrot aan het pand openbaar maakt. Ook wil de groep dat het pand met kleine aanpassingen weer bewoonbaar wordt gemaakt zolang de sloop onzeker is, zo stellen de krakers.

Volgens Spekkers is er geen betonrot in het pand en zijn alleen balkons aangetast. “Dat zou dan een gevaar zijn voor de onderliggende winkels en haar bezoekers. Waarom is dan de boel niet afgezet?” Spekkers zegt dat zij zelf op betonrot hebben gecontroleerd. “We hebben het zelf onderzocht en beelden van gemaakt. Daar bleek niet uit dat er sprake is van betonrot. En als het wel zo is, laat Laurentius het rapport maar op tafel leggen.”

Verder eist de groep krakers stopzetting van sloop in Breda zolang er geen concrete bouwplannen zijn. Ook zou de gemeente Laurentius moeten verbieden panden te slopen zolang de woningcorporatie niet voldoet aan eisen van de gemeenteraad wat betreft sociale woningbouw. “Er moet meer sociale woningbouw terug komen en niet alleen luxe appartementen”, meent Spekkers.

De eigenaresse van snackbar de Pompernickel heeft veel begrip voor de krakers. Zij is niet tevreden over de manier van zaken doen van de woningbouwcorporatie. “Laurentius is niet normaal bezig. Eerst maken ze zoveel kosten om het pand dicht te maken, zodat er geen krakers meer in kunnen. Dan laten ze het pand twee weken bewaken. Of dat goedkoop is? En ze willen niets opknappen. Ik ben het met de krakers eens. Laat dat rapport over betonrot maar zien.”

De Pizzaplanet ligt pal naast de snackbar. De uitbater van de eettent is zowel met Laurentius niet blij als met de krakers. “Laurentius steekt zoveel geld in het pand om het te beveiligen en dicht te timmeren en na de eerste de beste poging zitten ze er weer. Met die lui hierboven krijgen we alleen maar overlast.”

Laurentius wilde geen commentaar geven.