'Een stap richting de play-offs'

NAC

BREDA – De vrolijke Maaskant bij de persconferentie na afloop van het duel tegen Sparta, stond in schril contrast met de druk gebarende en schreeuwende NAC-trainer in de eerste helft. Een gefrustreerde Maaskant ging tekeer tegen allerlei scheidsrechterlijke beslissingen. Maar met aan de streep een 3-1 overwinning en drie punten op zak, viel er vier dagen na carnaval nog wel wat te vieren in Breda.

Toch wilde Maaskant zijn frustratie even kwijt. Sloeg zijn kritische noot vorige week (over het naar voren leggen van de bal bij een vrije trap) de plank mis; met zijn sneer richting de arbitrage na de ontmoeting met Sparta verwoordde hij de verontwaardiging van alle 17.254 bezoekers.

Scheidsrechter Van Sichum kende Sparta een corner toe, terwijl overduidelijk sprake was van een doeltrap. Uit die hoekschop scoorde Knol de gelijkmaker. “Het was een dood spelmoment dat nooit plaats had mogen vinden. Het was duidelijk dat Rose nog probeerde om de bal binnen te houden.” Volgens Maaskant liepen de Sparta-spelers al weer terug naar de middellijn. “Maar bij de goal hadden wij verdedigend ook geconcentreerder moeten zijn”, stak de 40-jarige coach de hand in eigen boezem.

Al met al sprak Maaskant van een goede overwinning. “We hebben een flinke stap richting de play-offs gezet, maar hopelijk hebben we die niet nodig”, doelt hij op de bekercompetitie waar NAC ook nog in zit. Donderdag staat het duel tegen AZ op het programma in Alkmaar, de zoveelste zware uitwedstrijd in de bekercompetitie de afgelopen jaren. Bijna twee jaar geleden werd hetzelfde affiche een ongekende deceptie voor NAC: De Alkmaarder wonnen met 6-0.

Toch hoopt Maaskant dat de bekercompetitie tot Europees voetbal leidt. Dat de play-offs vorig jaar niet zo’n succes waren, was hij nog niet vergeten.