Nieuw in Breda: wonen in een bioscoop

Nieuws

BREDA – Een bioscoop als woonhuis. Voor veel mensen een droom, voor anderen werkelijkheid. Koen (24), Martin (23) en Michiel (23) wonen sinds januari in het huis dat onderdeel is van de bioscoop Casino Cinema aan de Reigerstraat. Via een deur in de hal kunnen ze de bioscoop in. Koen: “We hebben puur geluk gehad.”

Via anti-kraak.nl, dat vastgoed bij tijdelijke leegstand beheert, kwamen de jongens aan het pand. Michiel schreef zich in, pleegde een telefoontje en voor ze het wisten waren ze een twee-etagewoning en een bioscoop rijker. “En dat alles voor 160 euro per persoon per maand.”

In het huis, dat midden in het uitgaanscentrum ligt, woonde eerst de voormalige eigenaresse van het pand waarin de bioscoop was gevestigd. De traplift heeft ze maar laten liggen. Het woonhuis bestaat uit twee verdiepingen, heeft een paar woon- en slaapkamers en beslaat enkele honderden vierkante meters. Om over de bioscoop maar niet te spreken. Het behang aan de muur verraadt dat er minstens zestig jaar niets meer aan het interieur is gedaan.

“Het klinkt leuk, wonen in een bioscoop”, zegt Koen, “maar in werkelijkheid komen we maar weinig in de zalen. We zouden er goede feestjes kunnen geven, maar dat vinden we te gevaarlijk. Het is te groot, er ligt te veel rotzooi en het is er koud. Mensen zouden tijdens een feest kunnen verdwalen en struikelen of zouden peuken in de stoelen kunnen laten liggen. Soms gaan we er wel eens een potje voetballen of een beetje chillen.”

Hoe lang ze er mogen blijven, weten de mannen niet. “Daar kunnen ze ons niets over vertellen”, vertelt Koen. “We kunnen er dus ieder moment worden uitgezet, maar voor hetzelfde geld wonen we hier nog twee, drie jaar.” Deze week kwamen er al vier mannen aan de deur. “En horecaondernemer en wat anderen”, meent Koen. “Potentiële kopers. Ik heb ze netjes een rondleiding gegeven.”

Een filmpje pakken is er niet meer bij: alleen de behuizing van de projector staat er nog.
Het doek hebben ze echter wel laten hangen. Om de zaal een beetje gezelligheid te geven hebben de jongens kartonnen filmfiguren uit de kelder gesleurd en op de stoelen neergezet. Misschien dat ze in de toekomst nog een beamer kopen.