De laatste loodjes aan sloop Loda

Nieuws

BREDA – Geen herinneringen meer aan Genta-sigaren, geen gedachten meer aan de geur van Loda en weg de weegapparatuur van Precia-Molen. De slopers leggen deze dagen de laatste hand aan het afbreken van industrieel erfgoed aan de Teteringsedijk.

>> Foto's laatste sloop
>> Eerdere foto's Molenkwartier

Dinsdagmiddag. Geen sigarenrook, maar stofwolken boven wat voorlopig door het leven gaat als het Molenkwartier. Sloper de Rooy uit Waalwijk is bezig rond nummer 75. De brievenbus hangt er nog wel.

Een eenzame kraan hapt zijn laatste weg door de oude panden. Eentje staat er nog. Webotec, staat er op het bordje. De betonwarenfabriek is al weer een tijdje weg van de Teteringsedijk. Voorzichtig grijpt de sloper balk voor balk uit het pand.

Aan de andere kant van het voormalig industrieterrein staat de voormalige Loda-fabriek. Grada-McBride officieel. Ook daar een eenzame happer, bezig aan het vulgebouw. De sloper gaat de strijd aan met de lopende band. De sloper wint. Met geraas en gekraak gaat het geval van hout en rubber de lucht in.

Niet het hele gebouw gaat plat. “We proberen de mooie elementen te behouden”, zegt Maarten van Buuren van de gemeente Breda, daarmee doelen op de voorgevel. “Die wordt waarschijnlijk gefixeerd.”

Het vulgebouw is niet het enige karakteristieke gebouw dat terug moet komen. “Ook van het Genta-sigarenfabriekje willen we elementen behouden. Dat is nu witgekalkt, maar daar onder zit karakteristiek metselwerk.” Breda is daarover in gesprek met de projectontwikkelaar.

De laatste sloop maakt een definitief einde aan meer dan 75 jaar industrie op deze plaats. Eind 2010 moet dan de bouw starten van zo’n 200 appartementen en eengezinswoningen.