‘In de tweede helft weggegeven’

DEN HAAG – “Ik had heel graag gezegd dat het sprankelend voetbal was”, zei NAC-trainer Maaskant na afloop van het duel tegen ADO. Dat dat niet helemaal overeenkwam met de waarheid begreep hij zelf ook.

“Ik ben wel met een goed gevoel de rust in gegaan. We hebben in de eerste helft weinig weggegeven”, gaf Maaskant zijn ploeg een compliment. Dat NAC weinig weggaf, kwam mede door de van blessures teruggekeerde Penders en Mtiliga. Zij konden tegen ADO weer post vatten op hun gebruikelijke posities in de NAC-defensie en dat zorgde voor stabiliteit in de verdediging.

Maaskant had zijn spelers tijdens de theepauze gewaarschuwd dat ADO veel meer gas zou geven in de tweede helft en dat NAC zich daar tegen moest wapenen. Die wijsheid hadden de spelers in de kleedkamer laten liggen, want NAC leed veel balverlies en zelfs de middenvelders passeerden nauwelijks de middellijn. “We hebben het in de tweede helft weggegeven. Die was niet goed….en dat is een understatement”, sloeg Maaskant de spijker op z’n kop. “Ik vroeg nog aan André (Wetzel, trainer van ADO Den Haag, red.) moeten we elkaar nog feliciteren?”

Wetzel vond van wel. Hij is blij met elk punt, want zijn ploeg strijdt tegen degradatie. “NAC wint wat vaker. Voor hen is het een puntje, maar voor ons is het een punt.” Hoewel ADO kansen had gehad op een voorsprong kon de hij leven met een gelijkspel.

Penders en Mtiliga waren niet de enige die hun rentree maakten. Ook aanvaller Lurling deed een halve wedstrijd mee. Hij was de vervanger van de geblesseerde Idabdelhay. Die zorgde voor een, in eerste instantie, kolderiek moment door in volle sprint op de grond te gaan liggen, zonder dat er een ADO-speler in de buurt was. “Idabdelhay had een menselijke crash. Hij bleef hangen met z’n voet en heeft een spierscheuring”, gaf Maaskant tekst en uitleg bij de struikelpartij van de NAC-spits. Ook Gorter is er de volgende wedstrijd niet bij. Hij liep tegen een gele kaart op en dat betekent een schorsing. “Dus dat wordt weer puzzelen”, aldus Maaskant

Oh ja, een ding wilde hij nog even wel kwijt. Vóórdat ADO-spits Hoogendorp de 1-1 uit een vrije trap binnenschoot, had hij volgens de NAC-trainer de bal een meter of twee dichterbij de goal gelegd. “Daar werd de overtreding ook gemaakt”, was Wetzels nuchtere repliek. Maaskant kon slechts glimlachen.