‘Ik zit hier op mijn plek’

NAC

BREDA – Een volle blessureboeg is altijd vervelend voor een club. Maar het geeft andere NAC-spelers de gelegenheid om zich te bewijzen. Eén daarvan is Donny Gorter. De 20-jarige middenvelder stond de laatste drie wedstrijden in de basis en kon enkele complimentjes van trainer Maaskant in zijn zak steken.

Gorter ziet zelf ook een stijgende lijn in vergelijking met het begin van het seizoen. “Ik ben rustiger in mijn spel en heb geleerd simpeler te spelen. Ik ben natuurlijk een aanvallende middenvelder en wil graag vooruit spelen, maar dan is er een kans op risicoballen. Ik denk nu meer aan balbezit.”

Voor het vooruit spelen was afgelopen zaterdag tegen Heerenveen weinig ruimte. Gorter speelde linksback – “een positie waar ik nog veel moet leren”- en had zijn handen vol aan zijn directe tegenstander, rechtsbuiten Roy Beerens. “In de eerste helft probeerde ik er kort op te zitten, maar in de tweede helft werd hij echt levensgevaarlijk. Maar het was wel leuk om tegen hem te voetballen. Ik heb nog met hem gespeeld toen ik in de PSV-jeugd zat.”

Gorter kwam als 10-jarige in de jeugdopleiding van NAC. Waar hij na een jaar of vier werd weggeplukt door PSV. In Eindhoven kon hij snel wennen. “Ik zou in de B2 beginnen, maar het ging goed en ik mocht aansluiten bij de B1. Daar kwam ik echt in een goed elftal terecht met Beerens, Marcellis, Aissati en Van Eijden (momenteel verdediger bij Willem II, red.). We werden kampioen en hebben ook nog de supercup gepakt”, vertelt Gorter enthousiast.

De stap naar het eerste elftal van de Eindhovenaren heeft hij nooit kunnen maken. “Ik heb wel meegetraind met het eerste. Ik hikte er tegenaan. Maar PSV had destijds een grote selectie met op mijn positie Simons en Cocu. Mendez zat op de bank. Väyrynen, dat vond ik echt een goede voetballer, zat zelfs op de tribune”, verklaart Gorter waarom PSV 2 op dat moment het hoogst haalbare was.

Na enkele seizoenen in het tweede van PSV wilde Gorter meer. “Ik kon kiezen: of nog één jaar in het tweede en niet verhuurd worden of bijtekenen en in het eerste jaar wél verhuurd worden. Ik dacht dat ik stil zou staan in mijn ontwikkeling als ik nóg een jaar in het tweede zou spelen.” En toen kwam NAC.

“Andere clubs hadden ook interesse, maar NAC kwam als eerste en sprong er boven uit. Ik vind het een mooie club en heb altijd al gedroomd om in het eerste te staan.” Dat lukte Gorter maar één keer in zijn eerste seizoen in Breda, in de dramatische 5-0 nederlaag tegen Feyenoord. De rest van het seizoen kwam Gorter niet meer voor in de plannen van trainer Brandts.

Dat is dit jaar wel anders. De zoon van oud-voetballer Edwin Gorter speelde in 18 van de 22 competitiewedstrijden. In contractverlening heeft dit echter nog niet geresulteerd. Gorter heeft een contract tot het einde van het seizoen met een optie voor nog twee jaar. “Ik wil wel graag blijven. Ik woon in de buurt en houd van de sfeer. Ik zit hier op mijn plek.”