Bos: 'Dubbele nationaliteit? Wen er maar aan!'

Nieuws

BREDA – PvdA-partijleider Wouter Bos pleitte maandagavond voor realiteit in het integratiedebat. Hij deed dat tijdens een avond over integratie in Breda. “Een dubbele nationaliteit? Wen er maar aan. Dat zullen we in Nederland steeds meer zien.”

>> Foto's debatavond (meer volgen)
>> Breda voor één avond in het rood

Bos zei dit tijdens een avond over integratie in Breda op het Florijn College. Daar lichtte hij een tipje van de sluier wat betreft de herschreven integratienota van zijn partij. Op de oorspronkelijke versie kreeg de partijleiding veel kritiek. De nota zou te negatief zijn. “Mensen willen ook positieve verhalen horen, successen. Niet alleen problemen”, aldus Bos.

Loyaal
De PvdA-voorman gaf verder aan dubbele paspoorten bij een moderne samenleving horen. “Laten we niet meteen denken dat mensen dan minder loyaal zijn.”

In zijn toespraak, en ook in de nieuwe nota, die dinsdag op het internet staat en woensdag bij de leden in de bus valt, zei Bos verder dat het onwaarschijnlijk is dat een inburgeringscursus het antwoord is op het integratievraagstuk. “Het is een illusie dat je denkt dat je integratie voor elkaar krijgt met wetten en regels. Natuurlijk is zo’n cursus belangrijk, maar een cursus is lang niet genoeg. “

Vrije debat
Volgens Bos zijn andere zaken van belang, die veel tijd kosten. “Over hoe je je kinderen opvoedt, waar je met elkaar op straat de dialoog over durft aan te gaan.” Hij hamderde daarom op het zorgvuldig omgaan met de vrijheid van meningsuiting. “Omdat je het vrije debat nodig heb, veel meer dan wetten en regeltjes om veranderingen in de samenleving tot stand te brengen.”

In gesprek
Bos schetste in zijn toespraak de grote verantwoordelijkheid die elke inwoner heeft. “Je moet het hebben van hoe mensen elkaar in gesprek gaan, de waarden waarop ze elkaar durven aan te spreken. Hoe ze omgaan met soms confronterende antwoorden.”

Bos benadrukte dat Nederland altijd een land is geweest van migranten. “Laat Nederland ook een land zijn waar iedereen zich thuisvoelt. Waarvan iedereen zegt dit is ons land.”

Maar, zo zei hij: “We moeten wel durven praten met elkaar als je het hebt over problemen met cultuur en religie.”

Praten was het devies. Ook als er iets gebeurt wat je niet aanstaat. “Dat je niet naar de wet grijpt om het te verbieden, ook niet zegt ‘het mag nu eenmaal, ik hou mijn mond maar’, maar waar je actief met elkaar het debat aangaat.”

Hij gaf als voorbeeld de boerka. “Ik ben tegen een algemeen verbod van de boerka. Maar ik vind zijn boerka helemaal niks, ik vind het verschrikkelijk, maar ik ga hem niet verbieden.”