NAC kansloos in Enschede

ENSCHEDE – “NAC volgend jaar weer ballen? Neem dan wel je kloten mee!” stond er op een spandoek van de Twente-aanhang geschreven. Waarschijnlijk had de Enschedese aanhang de wedstrijd van NAC tegen Volendam nog in het geheugen, want daarin toonden de Bredanaars inderdaad weinig inzet.

Die inzet was woensdagavond in Enschede beter. Maar dat was dan ook een van de weinige positieve dingen die te melden zijn over het duel Want Twente was met 4-1 veel te sterk voor NAC.

Al in de eerste minuut kreeg Twente een mogelijkheid op 1-0. Mtiliga kon een schot van Elia nog net wegwerken over de achterlijn nadat de Twente-aanvaller eenvoudig Fehér passeerde. De Hongaar had het sowieso zwaar tegen de jonge Elia. En ook Loran moest alle zeilen bijzetten om N’Kufo onder controle te houden.

Twente kreeg van de Bredanaars alle ruimte om aanvallen op te zetten en deed dat ook. Dat NAC op achterstand zou komen, was slechts een kwestie van tijd. Uit een vrije trap was het Oostenrijker Arnautovic die in de 22e minuut met een kopbal de 1-0 maakte. Nog geen tien minuten later was het winterstopaankoop Wisgerhof die de 2-0 binnen frommelde uit een corner en na een half uur de wedstrijd eigenlijk al in het slot gooide.

Want wat stelde NAC daar in 45 minuten tegenover? Eén kansje van Reuser dat net over het doel van Twente-doelman Boschker ging (die zijn vijfhonderdste competitiewedstrijd speelde voor de Twentenaren). Verder konden de Bredanaars niet veel meer doen dan tegenhouden.

De tweede helft begon waar de eerste was opgehouden: op de helft van NAC. Na enkele dreigende momenten was het de razendsnelle Elia die in alle vrijheid uithaalde en Ten Rouwelaar kansloos liet met een schot in de verre hoek: 3-0.

En toen lag de bal binnen de kortste keren tot ieders verbazing in het Twente-doel. Idabdelhay kreeg met een geluk de bal voor de voeten en met een volley passeerde hij Boschker. NAC kwam echter geen moment terug in de wedstrijd. De Bredanaars kregen één mogelijkheid (een kopkans van Idabdelhay) op de aansluitingstreffer, maar Twente speelde de wedstrijd rustig uit. Vernederend werd het toen na de 4-1 van Denneboom, keeper Boschker tientallen seconden lang overtikte met twee Twente-verdedigers, wachtend tot de tegenstander eens een keer zou ingrijpen.

NAC was tot dusver in 2009 ongeslagen, maar dat de Bredanaars die status zouden behouden, zat er geen moment in.