NAC trakteert Breda op bekerthriller

BREDA – Rood voor Zwaanswijk, Ten Rouwelaar die vervolgens een strafschop stopt, een gouden wissel met Idabdelhay voor Amoah, een prachtgoal voor Boukhari. NAC – FC Groningen had alles wat je van een bekerwedstrijd mocht verwachten. Zelfs het toetje met strafschoppen, nadat na 120 minuten voetbal 2-2 op het scorebord stond. NAC was het koelst na achttien strafschoppen. Ten Rouwelaar de held, hij pakte de laatste.

NAC bekert nu verder in een toernooi waar de grote drie al uitgeschakeld zijn. Feyenoord ging er deze week uit tegen Heerenveen, dat met 0-3 in de Kuip won. Eerder vlogen Ajax (verloren van Volendam) en PSV er uit.

Het leek in de tweede helft de wedstrijd te worden van Boukhari. Die scoorde met een prachtige omhaal in de 56e minuut de 1-0. Boukhari leek daarmee zijn falen in de halve finale van 2004 goed te maken. Toen miste hij een strafschop tegen Twente in de beslissende serie.

Toen Levchenko in de laatste fase van de reguliere speeltijd een lepe vrije trap langs de muur en Ten Rouwlaar schoot en Groningen op 1-1 bracht, moest NAC de altijd lastige verlenging in.

Daarin werd het de wedstrijd van Ten Rouwelaar en van Idabdelhay. Kort in de eerste verlenging kwam Idabdelhay voor Amoah. Nog geen dertig seconden na zijn entree prikte de aanvaller met het neusje voor de goal de 2-1 binnen. Fouad nam de bal op zijn borst aan, passeerde in een beweging zijn tegenstander en schoot hard en laag in vanaf 15 meter. Da Silva was kansloos.

Een paar minuten later leek het toch weer mis te gaan. Groningen kreeg een strafschop na een overtreding van Zwaanswijk in de zestien. Granqvist bleek ondanks zijn Scandinavische achtergrond echter niet koel genoeg. Hij schoot weliswaar laag in de hoek in, maar Ten Rouwelaar had hem door en hield hem met een hand uit de linkerbenedenhoek.

Diezelfde Granqvist maakte zijn fout in de 115e minuut weer goed. Vanaf een meter kopte hij de bal achter Ten Rouwelaar, tot grote teleurstelling van de ruim elfduizend Bredase fans.

De wedstrijd begon woensdagavond met een rookgordijn na een fakkelactie op B-side en Vakkie G. Minutenlang kon je geen hand voor ogen zien. Bovendien was de rook adembenemend. Het hinderde NAC niet om fel te starten. Dat leverde na iets meer dan drie minuten een eerste kansje op voor Boukhari. Die ging de zestien binnen vanaf links, en schoot buiten bereik van Da Silva in het linkerzijnet.

NAC had de eerste helft wel een overwicht, maar kon dat niet in doelpunten uitdrukken. Het compact spelend Groningen liet NAC niet opbouwen. In de tweede helft had NAC wederom het betere van het spel. Net voor de goal van Boukhari had Amoah vanaf 35 meter goed in de gaten dat Da Silva te ver voor zijn hok stond. De lepe lob belandde echter in het dak van het doel.