Kopers oude strippenkaart duurder uit

Nieuws

BREDA – Frequente busreizigers die de afgelopen maanden een strippenkaart hebben gekocht tegen het oude tarief, profiteren niet van de goedkopere bustarieven vanaf 1 januari.

De strippenkaarten blijven wel gewoon geldig. “Misschien dat ongebruikte strippenkaarten nog geruild kunnen worden”, denkt Jeanny Beerens van Reizigersoverleg Brabant. Anders zit er niks anders op dan het verlies nemen en duurder reizen, of de kaart buiten Brabant gebruiken, zo is ook haar conclusie. De 800 jaarkaarthouders krijgen het verschil terugbetaald tussen hun oude en het goedkopere nieuwe abonnement, laat busmaatschappij Veolia weten.

De nieuwe tarieven in Brabant hebben ook tot gevolg dat het winkelkaartje wordt afgeschaft. Daarmee konden reizigers voor een euro op en neer naar het stadscentrum. “Die mensen moeten nu een nieuwe strippenkaart hebben”, vertelt Jeanny Beerens van Reizigersoverleg Brabant. “Want als je in de bus wilt betalen, moet je een kaartje van drie euro kopen.”
Passagiers tussen de 12 en 65 jaar met een strippenkaart stempelen straks 1,20 euro aan strippen voor een retourtje stadscentrum, jongeren en oudere reizigers betalen omgerekend 60 cent.

Nieuwe strippenkaarten kosten 13,50 voor 45 strippen. Voor reizigers onder twaalf en boven 65 is er een kaart van 15 strippen die 4,50 euro kost. Zij betalen 30 cent per reis. Busreizigers tussen de twaalf en 65 in Brabant betalen in de spits 90 cent per reis (drie strippen) en daarbuiten 60 cent.

Al met al is er een complex systeem van tarieven ontstaan, vindt ook Beerens. “Het is wel goedkoper, maar niet makkelijker voor de reiziger.” Zij vreest dat er een hoop onduidelijkheid is bij reizigers. “Dat komt omdat de provincie ook de marketing van de nieuwe tarieven naar zich toe heeft getrokken. Dat er op de website van Veolia weinig te vinden is, komt dus daardoor. Wij zijn heel benieuwd hoe dat gaat lopen.”

Meer info:
www.brabant.nl/bus