Horecaondernemers blij met sluitingstijden

Nieuws

BREDA – Het besluit van de gemeenteraad om de horecasluitingstijden te verruimen tot vier uur is goed gevallen bij de actievoerende horecaondernemers Wouter van de Graaff en Jeroen Hersbach. Zij lieten vooraf al duidelijk weten voorstander te zijn van ruimere openingstijden.

Volgens Van de Graaf van café Walkabout en Hersbach van Studio Dependance zijn de meeste cafés op de Havermarkt blij met het besluit van de raad. “Wij wilden eigenlijk dat de cafés tot drie uur open mochten blijven en de nachtzaken tot vijf, maar nu het vier uur is, zijn we ook erg blij. Het merendeel wilde eigenlijk wel latere sluitingstijden.” De beide heren zijn zich er van bewust dat de bestaande nachtzaken niet zo blij zullen zijn met de extra concurrentie. “Maar het gaat er om wat goed is voor Breda”, aldus Van de Graaff.

En dat deze ontwikkeling goed is voor de stad, proberen de heren door middel van enkele statistieken hard te maken. Gegevens die volgens Van de Graaff nooit zijn meegenomen in de raadsvergadering: “Het zijn gewoon harde feiten die de gemeente zelf ook had kunnen onderzoeken, maar goed, dat is nooit gebeurd.”

Eén van de feiten: “24 van de 25 grootste gemeenten van Nederland hebben de verruiming van de horecasluitingstijden al doorgevoerd ten behoeve van de openbare orde, aantrekkelijkheid als uitgaansstad en om gehoor te geven aan de wensen van de horecaondernemers en uitgaanspubliek in een bepaald uitgaansgebied.” Hersbach benadrukt: “Als die 24 andere grote gemeentes het wel inzien, moeten wij als negende gemeente van Nederland dat toch ook inzien. ‘Breda, stad met karakter’ zegt men niet voor niets.”

Ook kan er volgens Van de Graaff en Hersbach niet gesteld worden dat latere sluitingstijden voor meer onrust op straat zorgen. “Er zijn genoeg andere oorzaken aan te wijzen”, volgens de twee. “Er is een enorme trend gaande waarbij grote gemeentes juist ten behoeve van de veiligheid op straat voor ruimere sluitingstijden kiezen. Dan is het raar als Breda het tegenovergestelde doet.”

De horecaondernemers zullen uiterlijk tot 1 juli 2009 moeten wachten tot het nieuwe regime van kracht is. Burgemeester Van der Velden heeft tot die tijd om het beleid uit te werken. Van de Graaff en Hersbach geven aan beiden open te staan voor gesprekken met de gemeente over de uitwerking van het beleid.