'Glazen Huis biedt Breda enorme uitstraling'

Nieuws

BREDA - Het Glazen Huis op de Grote Markt staat klaar om bewoners Giel, Paul en Coen voor zes dagen onderdak te bieden. Een ding is zeker, de Bredase burgemeester Van der Velden is enthousiast over hun komst. “Heel de binnenstad zal hiervan profiteren.”

>> Meer over het Glazen Huis
>> Foto's Glazen Huis

- Wat dacht u toen het geluid kwam om het Glazen Huis naar Breda te halen?
“Ik vond dat meteen een fantastisch idee: niet alleen omdat het een enorme uitstraling en dynamiek voor de stad betekent, maar vooral ook omdat het verbonden is aan een heel goed doel, de hulp aan vluchtelingen. Dat past heel goed bij de doelen van Breda zelf: betrokkenheid en sociale cohesie onder de bewoners. Breda streeft bovendien als millenniumgemeente om ook over de stadsgrenzen heen actief te zijn en projecten te steunen in ontwikkelingslanden die armoede en honger tegengaan.”

- Wat biedt dit voor kansen aan Breda?
“Heel veel: Ik verwacht dat heel veel mensen een kijkje komen nemen bij het glazen huis en dus in Breda. De NS verspreidt flyers dat mensen met 40% korting naar Breda kunnen reizen in die week. Dat is natuurlijk fantastisch. Mensen komen niet alleen naar het Glazen Huis, maar gaan ook even winkelen, bezoeken een café of restaurant en rijden misschien een rondje op de ijsbaan. Ik denk dat heel de binnenstad daarvan zal profiteren. Het Glazen Huis genereert ook heel veel positieve media-aandacht, door de actie voor het goede doel en door de prominente personen die het Glazen Huis bezoeken. Een betere city marketing kan ik me niet wensen. En dit nog afgezien wat het oplevert aan saamhorigheid onder de inwoners. Er zijn al veel spontane acties gaande vanuit de stad, van mensen of groepen die zich gezamenlijk inzetten voor het goede doel.”

- Heeft u een schatting van hoeveel bezoekers dit gaat opleveren?
“Dat is moeilijk. We hebben niet alleen het Glazen Huis maar ook op vrijdagavond 19 december de opening van de rivier De Nieuwe Mark met de Winterboulevard langs het water. Ook ligt er twee weken lang een ijsbaan op een ponton in de Haven. Het zouden best kunnen dat er 100.000 mensen of meer komen, verspreid over de week.”

- Wat kost Breda dit?
“De gemeente draagt bij met een bedrag van 75.000 euro. Gezien de exposure die het Breda oplevert, is dat een goede investering. Daarnaast zijn er natuurlijk andere kosten zoals afzettingen, het beschikbaar stellen van het stadhuis voor een week, de verplaatsing van de Markt, communicatie, personele inzet maar daar kan ik geen concreet bedrag aan hangen.”

- Welke actie spreekt u het meest aan?
“Dat vind ik moeilijk want zoveel mensen, jong en oud, komen met initiatieven. Echt petje af voor iedereen die meedoet! Als ik dan toch iets moet noemen vind ik bijvoorbeeld de actie van de 13-jarige cabaretier Roel Meijvis heel leuk. Hij klimt op 22 december voor Serious Request het podium van de Avenue op en hij organiseert zelf een comedy-avond waarvan de opbrengst naar het Glazen Huis gaat.”

- Gaat u zelf ook nog wat doen?
“Ik ga op de openingsdag om 15.00 uur de opbrengst van de veiling voor het eerste rondje op de ijsbaan zelf aanbieden aan het Glazen Huis. Ik hoop dat het een fantastische evenement gaat worden en dat heel veel Bredanaars met initiatieven komen voor het goede doel van het Glazen Huis: hulp aan vluchtelingen in de wereld.”

- Op 24 december wordt de actie afgesloten met een groot feest. Welke maatregelen worden er genomen om de toeloop tijdens dat feest in goede banen te leiden?
“Het slotfeest op 24 december duurt 16.00 tot 20.00 uur. De markt en de straten ernaartoe worden obstakelvrij gemaakt zodat de hulpdiensten er altijd doorheen kunnen. De markt wordt vanaf 15.00 uur afgezet, bij alle ingangen is beveiliging aanwezig. Er is een gemeentelijk veiligheidsteam ter plaatse met vertegenwoordigers van gemeente,brandweer, politie, 3FM en communicatie. Er worden maximaal 5000 mensen toegelaten op de markt.”