Breda's Museum breidt collectie Van Schendel uit

Nieuws

BREDA – Het Breda’s Museum heeft eind vorige maand een schilderij van Petrus van Schendel aangekocht. De museumcollectie van de Bredase schilder bestaat nu uit negen werken. Het schilderij waarop de beroemde Engelsman James Watt is afgebeeld kost het museum 60.000 euro.

Door Serge Mouthaan
De uitbreiding van de verzameling komt mede tot stand door financiële steun van de Vereniging Rembrandt. Zij staat garant voor veertig procent van de aankoopsom. Meer dan de helft van het bedrag komt uit de pot van de Vereniging Vrienden van het Breda’s Museum. “Het is voor het museum bijzonder dat de Vereniging Rembrandt ons steunt. Het schilderij krijgt hierdoor een soort kwaliteitsstempel, een keurmerk. Dat trekt mensen”, zegt Bert Jansen van het museum.

Het publiek kan het schilderij en de rest van de verzameling van de negentiende-eeuwse kunstenaar vanaf zaterdag 20 december zien. Komend weekend start in het Breda’s Museum voor de eerste keer een overzichtstentoonstelling: ‘Signatuur’. Alle getoonde stukken tijdens de expositie hebben raakvlakken met de regio. Het zijn zowel werken van Bredase kunstenaars of werk dat in opdracht van Bredanaars is gemaakt.

Van Schendel (1806-1870) was een succesvol schilder die in opdracht werkte voor koningshuizen en rijke particulieren. “In tegenstelling tot tijdsgenoot Vincent van Gogh die ooit maar een enkel schilderij verkocht had Van Schendel meer succes. Maar dat is ook de reden dat weinig schilderijen van hem in musea hangen. Het meeste is nog in bezit van particulieren”, aldus Jansen. Andere musea met werk van de schilder zijn het Rotterdams Historisch Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam.