Koenders sluit DJ's op in Glazen Huis

Nieuws

BREDA - Minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking heeft even voor half tien de drie DJ's opgesloten in het Glazen Huis op de Grote markt in Breda. Onder grote belangstelling van pers en publiek draaide hij de deur op slot.

>> Meer over het Glazen Huis
>> Fotoalbum Glazen Huis | Foto's dag 1
>> Opstartproblemen na benefietfeest

Vrijdagmorgen negen uur. Het is bomvol in het Glazen Huis. De temperatuur stijgt, nog een half uur en dan gaat de deur op slot. “Coen je bent niet aan het eten?”, zegt een bezorgde organisator van Serious Request tegen Swijnenberg. “Oja, ik ga snel nog even een broodje eten ik heb nog zeven minuten!”

Giel Beelen rookt wel vier keer zijn laatste sigaret en excuseert zich voor de luisteraars dat hij met een volle mond praat. De broodjes kaas zijn niet aan te slepen. De drie mannen eten met grote happen. “Ik heb helemaal geen honger maar ik moet eten”, zo zegt Paul Rabbering.

Nadat Giel de laatste technische snufjes over jingles en de draaitafel uitgelegd heeft is het tijd voor de opsluiting. Minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking komt binnen met de sleutel in zijn handen. Hij heeft niet alleen een sleutel. Uit zijn binnenzak haalt Koenders een envelop. “Ik kan jullie namens de belastingbetalers een cheque aanbieden van tweeënhalf miljoen.”

Er klinkt luid applaus, dat abrupt onderbroken wordt door de volgende uitspraak van Koenders. “Maar, jullie moeten het bedrag zelf ook bij elkaar krijgen anders krijgen jullie hem niet.” Daar hebben de dj’ s het volste vertrouwen in.
Dan is het moment echt daar. Koenders geeft de mannen nog een laatste succeshanddruk en Paul snuift nog de laatste frisse lucht op. Maar dan is het tijd, Koenders vertrekt."Zoals Rene Froger het zou zeggen; This is the moment", dit zijn de laatste woorden van Giel voor zijn opsluiting. Koenders doet de deur op het slot en de Serious Request actie is officieel begonnen.
Op de radio klinkt het verzoekje van Koenders. “Where the streets have no name”, van U2.