Giel Beelen: 'Breda is te gek!'

Nieuws

BREDA - Tweeënhalve dag zitten de dj's nu in het Glazen Huis. BredaVandaag.nl was zondag te gast in het huis en sprak met Giel Beelen, terwijl hij geld aannam door de brievenbus. Over niet roken, niet eten en geen seks. "Daar ben je nu toch te labiel voor."

>> Alles over het Glazen Huis | Interview Coen
>> Foto's Glazen Huis | Foto's in het Huis

Door Bouke Tuit en Diede Schots

Giel wat motiveert jou om het Glazen Huis in te gaan? Zit daar een achterliggende gedachte achter, of ben je echt de DJ die het in deze donkere dagen leuk vindt om muziek te maken?
“Het is voor je eigen gevoel natuurlijk goed om iets voor het goede doel te doen, los van alle mensen die hier ook nog eens staan. En dan is het voor een radiomaker ook nog eens de mooiste radio van de wereld.”

Dus als ik het goed begrijp zou je dit ook nog wel een aantal jaren kunnen blijven doen?
“Ja. Kijk vorig jaar wilde ik het echt even niet doen want dan denk je dat het een beetje begint te wennen. Maar ja, door er bij te zijn, heb ik wel meegemaakt hoe groot het wel niet is.”

Het Glazen Huis is ieder jaar anders lijkt me, wat valt je op aan Breda?
“Ah, Breda is te gek. Vanaf het begin al staan er mensen. Al moet ik zeggen dat ik gister een beetje bang werd van teveel voetbalmensen, daar word ik al snel bang van. Maar ze hadden allemaal het beste voor.”

Maar is het dat er in Breda heel veel mensen op de been zijn?
“Nou, het is vooral dat het vanaf het begin af aan al gelijk feest is. Nou moet ik ook zeggen dat het ook zal liggen aan andere dingen. Ten eerste ‘Serious Request’ wordt natuurlijk elk jaar groter, plus dat het dit jaar zo viel dat het op een vrijdag begon. Dus je begint gelijk in het weekend. Terwijl dat de tijd is dat de meeste mensen sowieso tijd en zin hebben om langs te komen. Maar los daarvan heeft het ook wel te maken met het feit dat wanneer je zoiets in Amsterdam doet, laten we wel zijn, daar gebeurt elke dag wat, iedereen zou er daar gewoon voorbij lopen. En hier merk je ook wel vrij snel dat het een soort Brabants event is.”

Gemoedelijkheid, gezelligheid, dat soort dingen?
“Ja ik wil het allemaal niet zeggen hoor, want dat is te cliché, maar het is écht waar. Ze komen ook van heinde en verre. Maken er gewoon even een dagje van. 't Is echt te gek!”

Je zit inmiddels twee dagen in het Glazen Huis, hoe voel je je nu?
“Het valt allemaal best mee, maar wel moe, nouja niet moe, want ik heb best goed geslapen, maar wel raar natuurlijk. Het is niet dat je denkt,’ just the normal life’.”

Hoe gaat het eigenlijk met slapen, jullie wisselen elkaar af?
“Ja, ieder hebben we twee keer vier uur op een dag om te slapen. Overdag hebben we dezelfde shift zoals normaal bij 3FM. Vanavond heb ik bijvoorbeeld een heftige shift. Dan zit ik van tien tot twee ’s nachts en dan moet ik om zes uur ’s ochtends alweer, dus dan is het een kort nachtje. Maar ik heb ook avonden dat ik tot tien uur zit. En dan heb ik van tien tot zes even twee keer vier uur slaap.”

Je komt dus nooit echt in het normale ritme?
“Maar op zich klopt dat ook wel met mijn normale leven.”

Ik hoorde dat je vriendin vandaag komt?
“Ja, dat heb ik ook gehoord.”

Dat wist je niet?
“Haha, jawel.”

Wat is nou eigenlijk het moeilijkste als je hier zit?
“Nou dat dus, dat ik haar mis.”

Dus het is niet dat je niet mag roken, eten of bijvoorbeeld dat je geen seks kunt hebben?
“Nee, nee, dat is gewoon echt het samenzijn met haar. Lekker klef, maar ja. Nee seks is ook niet waar je nu op zit te wachten. Daar ben je gewoon te labiel voor.”

Ik hoorde wel dat jij het moeilijk vindt om niet te mogen roken.
“Ja, dat klopt wel. Ik kom er hier pas achter hoe heftig die verslaving is. Ik heb er nooit zo bij stilgestaan. Kijk, ik heb er natuurlijk zelf voor gekozen, maar makkelijk is het niet. Dat vind ik wel sneu voor mezelf.”

Maar hoe bereid je je dan voor op zoiets als het Glazen Huis?
“Ja, niet eigenlijk. Ik heb het natuurlijk al eens eerder gedaan, maar ik weet ook niet precies wat goed is en wat niet. Je kan je hier niet op voorbereiden, het is gewoon een soort achtbaan waar je in stapt.”

Serious Request is net voor Kerst afgelopen, hoe gaat het dan als je er weer uitkomt, want je wilt toch langzaam op krachten komen lijkt me?
“Het is niet dat je weer even helemaal je ding kunt doen. Ik moet zeggen dat ik daar ook weleens mee heb gesmokkeld. Want eigenlijk mag je dan twee weken geen vlees meer, maar een paar jaar terug heb ik toch een klein stukje vlees gegeten.”

Word je daar dan ook in begeleid, je eetpatroon oppakken?
“Nou, je krijgt zo’n hele sheet mee, maar ja, daar word je gek van als je dat gaat volgen. Je moet gewoon doen wat je lichaam je ingeeft. En dan blijkt dat je uiteindelijk heel veel zin hebt in fruit. Gek genoeg.”

Je zit hier constant in het zicht. Is het nou niet raar om de hele tijd bekeken te worden?
“Er zijn ook momenten dat je er echt even helemaal gek van word. Maar die mensen komen van heinde en verre, dus je bent ook verplicht om even snel een handtekeningetje te zetten.”

Wat is nu het raarste verzoek dat je hier krijgt?
“Wat ik echt raar vond, iemand die hier twee stroopwafels door de bus heen deed, voor de zielige kindertjes in Afrika.”

Dat lijkt me moeilijk.
“Diegene wist het echt niet. Ik heb ze wel heel snel weer terug gedaan. Of van die dingen als, loop maar even heen en weer door de ruimte met een sticker op je voorhoofd. Ja top hoor, ik doe het gewoon.”