Buurt Sport Centrum moet Noord samenbrengen

Nieuws

BREDA – Politiek geharrewar en een failliete aannemer bezorgden het Buurt Sport Centrum in Breda-Noord een hobbelige aanloop. Inmiddels zit die warming-up erop, en kan het echte werk beginnen. Wethouder Van Yperen gaf zaterdag het startschot voor het centrum, dat een plekje heeft gekregen in de voormalige kantine van FC De Geeren.

>> Fotoalbum opening

Een Surinaamse band om de aanwezigen op te warmen, de flow van rappers na de officiële opening voor verder vermaak. “Da’s alleen vandaag”, heeft jongerenwerker Rolf van Stalle aan.

Want het Buurt Sport Centrum is geen buurthuis. Het moet een aanvulling zijn op buurthuizen, en op het project dat Advendo gaat doen met jongeren, en op allerlei andere initiatieven in de wijk. “Het staat naast elkaar, maar het moet vooral een kruisbestuiving worden.” Van Stalle heeft daar alle vertrouwen in. “We runnen al drie jaar de BOS-winkel in Noord.” Daarin combineert Vertizontaal Buurt, Onderwijs en Sport. Die winkel wordt komend jaar gesloopt. Het Buurt Sport Centrum komt dus precies op tijd. Al is dat alleen maar de plaats. "Het gebeurt in de wijk”, zo zegt hij.

In Breda-Noord moet je dat met doeners zien te bereiken, zo zegt Van Stalle. “Je moet hier geen brief in de bus stoppen bij de twintig meest fanatieke vrijwilligers dat ze een project kunnen gaan uitvoeren, je moet echt van deur tot deur.”

Vertizontaal ondersteunt met drie krachten initiatieven die vanuit de wijk komen. Die initiatieven moeten iets met sport te maken hebben. “Als bijvoorbeeld iemand wil gaan schaatsen met een groepje, dan kijken we hoe we dat kunnen ondersteunen. In principe kan alles.” Het sporten heeft twee doelen. “Voor kinderen dat ze in beweging komen. Maar het belangrijkste is dat het in Noord wat beter gaat. Het maatschappelijk effect. Sport is een middel, moet zorgen voor meer sociale samenhang.”

Zo ziet wethouder Van Yperen dat ook, gaf hij in zijn openingspraatje aan. “We hebben in Breda-Noord de mogelijkheid elke activiteit professioneel begeleid te krijgen. Een tehuis voor iedereen, voor alle gezindten, alle kleuren.”

Het Buurt Sport Centrum kwam er niet zonder slag of stoot. Eerst ontstond er hevige discussie binnen de gemeenteraad of het centrum geen verkapte subsidie was aan voetbalvereniging Barca. Van Stalle is duidelijk. “Barca is een van de gebruikers.”

Wat er precies gaat gebeuren moet eind januari meer vorm gaan krijgen tijdens een startconferentie. Die moet zo breed mogelijk zijn, stelt Van Stalle. “Alle organisaties en vrijwilligers kunnen daarbij zijn. Daar moet duidelijk worden wat iedereen van het centrum verwacht.”

Van Yperen ziet voor zich wat er moet gaan gebeuren. “Voor jongeren elke dag sportactiviteiten. Maar het is meer dan alleen sportbegeleiding, het is ondersteuning bij problemen, maatschappelijke begeleiding. Dat zijn de dingen die we vandaag de dag nodig hebben. Dat de hulp daar is waar die moet zijn.”

Het doel van Van Stalle sluit daar naadloos op aan. “Meer samenhang, dat er meer samengewerkt wordt, dat er meer op elkaar afgestemd wordt. Want er zit een enorme potentie in deze wijk.”