Breda betreurt uitblijven spoor naar Utrecht

Nieuws

BREDA - De gemeenten Breda, Utrecht, Dordrecht, Oosterhout en Gorinchem vinden het jammer dat minister Eurlings (V&W) geen verder onderzoek wil doen naar de haalbaarheid van een spoorverbinding tussen Breda en Utrecht.

Eurlings komt tot dit standpunt op basis van de resultaten van een audit die recent is uitgevoerd naar deze spoorlijn. Volgens de gemeenten is het jammer dat niet is gekeken naar de bijdrage van de spoorlijn aan een verbeterde luchtkwaliteit en vermindering van geluidsoverlast. Ook betreuren de gemeenten het dat niet is meegewogen dat een spoorlijn Utrecht - Breda het spoornet minder kwetsbaar maakt.

Ook de economische effecten voor de regio's Breda en Utrecht hadden volgens de betrokken gemeenten meegenomen moeten worden in de beslissing, zeker omdat het Ruimtelijk Planbureau in het rapport ‘Wegen naar economische groei’ eerder concludeerde dat de A27 Breda-Utrecht economisch gezien een van de belangrijkste verbindingen in ons land is.

Nu de spoorlijn vooralsnog van de baan is, zou Eurlings versneld werk moeten maken van de A27. Daarbij zou wel rekening gehouden moeten worden met een eventuele spoorlijn, zodat die in de toekomst niet alsnog helemaal onmogelijk is.